Sølvblik er John le Carrés bog nummer 26 og udgivet posthumt af hans søn.

Vores helt hedder Julian Lawndsley. Han er på flugt fra en succesrig karriere i City og slår sig ned som boghandler i en mindre by. Valget af boghandlerhvervet er lidt overraskende, blandt andet fordi han aldrig har hørt om Noam Chomsky. Men ind ad døren i den ellers stille boghandel vælter Edward der tydeligvis er fuld, men alligevel i stand til at fortælle Julian, at han var venner med Julians far, og at han har masser af gode forslag til, hvordan boghandlen kan blive rentabel. Lige så overraskende bekendtskabet med Edward er, lige så overraskende bliver mødet med Edwards datter, der fra første færd ikke lægger skjul på sin interesse for Julian. Der er flere overraskelser til Julian: Bliver han forfulgt? Hvem stjæler hans computere?

En anden vinkel i thrilleren leveres af Proctor, der er embedsmand af den hemmelige slags, ligesom le Carré selv var det kortvarigt. Proctor skal finde ud af, hvem fra efterretningstjenesten der har lækket hemmelige informationer. Det viser sig, at historien begynder i Bosnien, i en krig som verdenssamfundet var alt for længe om at gribe ind i.

Hvis man har læst le Carré før, er der meget at genkende, men det er fint skrevet, og nogle af dialogerne er rent sublime. Der er også et interessant lille kig ind i en ’spionfamilie’, en familie fra overklassen der har leveret agenter til MI6 i flere generationer, angiveligt loyale embedsmænd der avancerer langsomt.

… vi ændrede ikke meget ved verdens gang, gjorde vi? … Sagt mellem os, så tror jeg, at jeg havde gjort mere gavn, hvis jeg havde været leder af en klub for drenge.

Sølvblik

John le Carré

Oversat af Jette Røssell

270 sider

Gyldendal

Udgivet: 12.10.2021

Birte Strandby