Tredje bind i Hans Theodors barndoms- og lidelseshistorie begynder med, at HT sidder på hanebjælken 10 meter over staldgulvet. HT er ulykkelig, fordi han skal hjem til sin mor og bo, men som det er generelt for perioden og i hvert fald for trilogien, høres barnet ikke, uagtet han nu er ved at være 15-16 år gammel.

Den nye skoler dyrker også den grundfæstede mistillid til børn, og er der optræk til problemer, er det HT, der stiller hos skoleinspektøren og dennes trusler om bortvisning:

Mangler vi en forbryder, må det klogeste være at spørge HT …  Han er både hærværksmand og cykelforbryder og morder.

HTs rolle som potentielt og reelt mobbeoffer gives der ikke hjælp til, men HT er efter børnehjemmet blevet klar over egne voldsmuligheder, og han har også fået et par venner. Kriserne i skolen udvikler sig, og på et tidspunkt stikker HT og vennen Lasse af til Flensburg. Her følger de med en nazistisk drengebande, indtil banden kommer til at banke den forkerte. Så beslutter HT at tage ansvaret for sit eget liv. Hans mor er død, men han får lov til at bo hos sin gamle plejefamilie, og serien slutter med håb.

Det er bemærkelsesværdigt, at en tysk luder, der huser HT i nogle dage, viser sig at være trilogiens bedste bud på pædagogik og venlighed. Ellers fremstiller romanen en ret håbløs verden af udeltagende voksne i autoritære stillinger. I en klassetime foretages der således en demokratisk afstemning om, hvorvidt negre er dovne. I en anden time spørger eleverne til det, der sker i Berlin, men får at vide, at det skal de først lære på et senere klassetrin.

Der er velkendte tidsmarkører: Løberen Wilma Rudolph vinder olympisk guld for USA, Gitte Hænning synger Træk en gammel sweater på, og HT ser Navarones kanoner i biografen.

Slået hjem

Finn Wilkens
262 sider
Forlaget Uhrskov
Udgivet: 2012
Findes også som ebog

Birte Strandby