En anderledes fortælling om New York

I tre fortællinger viser Glanowski billeder af New York som en kedel af racisme, politivold og kønsdiskrimination. Det er brutale billeder, og det sære er, at de hvides racisme er stigende, mens uligheden især har ramt sorte og latinoer. Hvordan det er kommet så vidt i Guds eget land, er ikke helt klart, men Uafhængighedserklæringens ord om, at alle mennesker er født lige kan være vanskelige at genkende i New Yorks sorte kvarterer, hvor politiet foretager anholdelser på mærkelige grundlag og udøver vold mod civile, især sorte teenagere.

Den første fortælling begynder i Gleason’s Gym der åbnede i 1930’erne og i øvrigt har udklækket ikke mindre end 134 verdensmestre i boksning. I bokseringen er det ikke racismen der dominerer, men kønsdiskrimineringen. Mænd betales langt mere for en kamp end kvinder.

Bokseringen betragtes både som en vej ud af de sortes ghetto og en slags statusmarkering for rige hvide. Forfatteren kalder det sidstnævnte for Fight Club fra før filmen, det fænomen at læger og advokater mødes for at tæske løs på hinanden. David Lawrence, tidligere millionær og også kaldet The King of White-Collar Boxing har en ph. d. i engelsk litteratur og har udgivet mange digte. Han har siddet inde for skatteunddragelse og udgivet rap-plader, og han har kæmpet 75 undergrundskampe, før politiet stoppede det og han blev professionel bokser.

Glanowski portrætterer også kvindelige boksere, både Alicia der nærmer sig de 50 og gemmer sine skader væk fra datteren, og Heather der er enlig mor og  inisterer på at se godt ud selv med blå øjne og  brækket næse. Forfatteren går også selv i ringen, og det er praktisk for læseren at kende til jab, hook og uppercut. Boksningen er vigtig, fordi det er en vej ud af gamle mønstre og normer, en måde at slippe væk.

Og først i kapitlet Sort forår forstår man helt, hvad det er, man skal slippe væk fra. Et miljø der bliver stadigt mere racistisk, hvor antastes af politiet og arresteret for småkriminalitet de ikke har begået blot for at ødelægge deres straffeattest. I andre tilfælde bliver sorte slået ihjel af aggressive og nervøse politikfolk. Miljøet er ikke været så dårligt i mange år, og nu gøres der klar til modangreb.

Skyggebokser er et brutalt portræt af en rå tidsalder, som man måske troede var blevet til historie for 50 år siden. En by i forandring.

Skyggebokser

Fortællinger fra kanten af New York

Sara Maria Glanowski

238 sider

Gyldendal

Udgivet: 12.08.2019

Birte Strandby