Hvad har Mumitroldenes skaber til fælles med Joséphine Baker og den onde heks fra The Wizard of Oz?

Ifølge Skamløs, graphic novel om 15 bemærkelsesværdige kvinder, er svaret: De skilte sig ud fra mængden, protesterede mod bestående normer og banede vejen for efterfølgende kvinder.

Kvinderne kommer fra alle tider og excellerer på vidt forskellige områder. Wu Zeitan avancerede – ved hjælp af særlige kunstgreb – fra konkubine til kejser af Kina i 700-tallet. Hun kæmper for at forbedre bøndernes levevilkår – og hun holder mænd i konkubinat. Det gør hende til foregangskvinde på de to områder. Hun er ikke den eneste kvinde der gør oprør mod mænds definition af kvinders seksualitet. Det gør sig også gældende for australske Annette Kellerman, som vi alle skylder stor tak: Hun designede den første badedragt, der tillod kvinder at bevæge sig frit i vandet, oven i købet i begyndelsen af 1900-tallet hvor det i Australien var forbudt for kvinder at bade i dagslys. Kellerman var også en dygtig svømmer, akrobat, skuespiller og forretningskvinde, og det er mærkeligt, at vi ikke har hørt mere til hende. Det samme kan man sige om flere af de andre, såsom Nzinga der i 1600-tallet gav de portugisiske imperialister i Afrika tørt på, Giorgina Reid der opbyggede et kystværn, og Clémentine Délait, den skæggede dame, der udviste mod og forretningstalent.

Tegningerne er dynamiske og rammende, teksten beskeden og alligevel tilstrækkelig til at give et nogenlunde fyldigt indtryk af kvinderne og deres historie. Fortælletonen er afslappet og nutidig med humoristiske pop-ups:

Kig væk, Junior! Der er en usædelig kvinde, man kan se hendes ankler!

Mellem historierne er der dobbeltsidede akvareller i klare farver, der bidrager til det indbydende layout.

Underholdende tegneserie med interessant fagligt input.

Skamløs

Rebelske kvinder der ændrede verden

Pénélope Bagieu

Oversat af Troels Hughes Hansen

144 sider

Cobolt

Udgivet; 2018

Birte Strandby