Det måtte jo komme: Danmarks første terrorbombe – og hvem kommer den fra? Fra en gruppe rabiate muslimer – eller fra en rabiat gruppe, der kalder sig Danmark for Danskere?

Josie og Siwan er kærester, men deres kærlighed har ikke de allerbedste betingelser:

Siwan vakler mellem at følge sin svoger, der med sin snævre tolkning af Koranen kan betegnes som værende i en risikogruppe og det Danmark, der med sin snævre opfattelse af indvandrere kan betegnes som risikogruppeskabende. Vi følger de to unge menneskers kamp med de dilemmaer, de uafladeligt konfronteres med – dels på grund af Josies baggrund fra et miljø med alkoholisk mor og en dom for hashhandel, og dels på grund af at Siwan trods god støtte fra forældreside oplever et stort pres fra venner og fra en gruppe smånazister, der sælger narkotika for at kunne finansiere terrorprojekter.

Lykkeligvis har både Josie og Siwan talent for at overleve, og de unge elskende får i slutningen en tiltrængt chance.

Sproget fungerer godt og virker stort set autentisk i dialogerne, selvom det i enkelte sammenhænge tillægger de unge en livsvisdom og et ordvalg, der ikke er helt troværdigt. Der er gjort et interessant men lidt forvirrende forsøg på at nuancere ‘hovedskurken’, Georg, men de mere perifere personer grænser sig til det stereotype.

Romanen er underholdende og plottet nogenlunde sandsynligt. Bogen kan desuden opfattes som en klar kritik af et samfund, hvor snæversynethed og smålighed er udråbt til værdier.

Torben Poulsen

Ungdomsroman

Fyens Stiftstidende den 8. marts 2007 

Anmeldelse

Birte Gam-Jensen

Fire stjerner

OM BOGEN

Ungdomsroman

Torben Poulsen. Siwan og Josie. 201 sider. Pris 209 kr. Forlaget Moskito