Umiddelbart er det svært at gennemskue, om Olav og Louises erkendelser er en erindringsbog eller en roman.
Olav er lærer men beslutter sig for at læse til cand. pæd. psych. Efter eksamen siger han sit lærerjob op og begynder som vikar i et psykologjob for PPR.

En del af romanen handler om Olavs liv både sammen med Linda og deres to sønner, og senere efter Lindas død om livet sammen med Helene. Læseren er også velunderrettet om, hvor Olav bor og arbejder, ligesom Olavs sygdom og behandling fylder ganske meget.

Parallelt med Olavs liv følges Louises liv. Louise er chef for Olav, og har også familie og børn. Af ikke helt fornuftige årsager beslutter Louise at ville hævne en gammel fortrædelighed på Olav: Hendes mor blev skilt fra hendes far, fordi hun forelskede sig i Olavs bror. Efterfølgende gik det kun ned ad bakke for Louises far.

Det er ikke indlysende, hvordan Olav kan blive gjort ansvarlig for Louises fars nedtur, og det er en forbløffende energi Louise lægger i at kontakte Olavs anden bror. Louises hævn består i at få Olav fyret, og det er en noget besynderlig sag, som hun påbegynder med at aftale supervision af Olav. Efterfølgende skriver hun en bog om ham og hans to brødre. Olav overlever, han søger et nyt vikariat og beslutter i øvrigt at fortsætte med frivilligt arbejde, når han bliver pensionist.

Det ligger ikke helt klart, hvad læseren forventes at få af udbytte af romanen, men forløbet med supervision, varsler og fyring kan måske vække interesse hos andre med vanskelige chefer.

Olav og Louises erkendelser

Kaj Therkelsen
223 sider
Mellemgaard
Udgivet: 2013

Birte Strandby