Gribende roman om at vinde den helt store gevinst. Jeg-fortælleren beretter hudløst ærligt og let resigneret om sine drømme og om sine valg – overbevisende så man tror på nødvendigheden af at sige nej tak, hvis man nogensinde skulle få tilbudt den store gevinst.

Joycelyne har en lille syforretning. Den kører ikke så godt men får lidt mere opmærksomhed, da hun begynder at blogge om syning, broderi og livet. Joycelyne er gift med Jo. Der har været glæder og sorger i ægteskabet, men nu er det harmonisk grænsende til lykkeligt, måske fordi de to har kendt til ulykken og begge er indstillet på at betale prisen for at opretholde harmonien. Deres to børn er flyttet hjemmefra, og forældrene har fundet rytmer og dagligliv, de værdsætter.

Så vinder Jocelyne i lotto – mere end 18 millioner euro. Hun fortæller ikke nogen om gevinsten men gemmer checken i en sko, mens hun overvejer, hvad hun skal gøre. Hun skriver lister over de ting, hun gerne vil eje, men listerne er materialistiske – fladskærm, skridsikker måtte til badekarret, grønsagspresser – og garanterer hende ikke det liv, hun ønsker sig. Jocelyne har begavelsen til at se sine valgmuligheder, desværre gælder det ikke også hendes omgivelser, der ikke kan se eller forstå hendes balancegang på kanten af en skånselsløs realisme. Hun er langtfra sikker på, at hun nogensinde vil hæve pengene, og så sker der noget, så hun ikke længere har det dilemma. Slutningen bliver fatal for den lille familie.

Velskrevet, rørende og kynisk på samme tid og fortalt med kærlige præsentationer af karaktererne – om Mado, der har mistet sin datter: … hun er ved at løbe over af ting, hun ikke kan bruge mere …

Men hvorfor er titlen Ønskelisten og ikke det udmærkede ord ønskesedlen eller i overensstemmelse med den franske titel: Listen over mine ønsker?

Ønskelisten

Grégoire Delacourt
Oversat af Agnete Stjernfelt
206 sider
Hr. Ferdinand
Udgivet: 05.03.2013

Birte Strandby