Børnebog baseret på kvantefysik herunder Heisenbergs ubestemthedsrelationer, der udtrykker en overraskende egenskab ved naturen, nemlig at der om visse par af fysiske størrelser gælder, at man ikke samtidig kan kende deres værdier med vilkårlig nøjagtighed – eller mere relevant i denne sammenhæng: Fysikkens love forbyder ikke tidsrejser… og det er netop, hvad Kvante oplever – mødet med forfædrene, både de levende og de døde.

Kvantes mor skal føde, og Kvante går tur på kirkegården, mens han venter på sin nye lillesøster- eller bror. Blandt gravstenene træffer han familien. Uanset tiden er de alle 12 år gamle som Kvante selv. Det giver sære og pudsige situationer, som da han møder sin far, der besvarer hans spørgsmål med: Ja, hvem fanden er jeg? X. Den ubekendte.
Møderne vises i en række glimt af forskellige børn i forskellige tider. Der er klip fra den gammeldags gymnastikforening med fane og indmarch, et begyndende ungdomsoprør, sangtekster og tolkningskrævende udtryk med historisk kontekst: Almennyttig, enlig mor, feltmadras. Alt i alt et overraskende omfattende portræt af godt 100 års dansk historie. Måske med beskedne sprogfejl: ’Bagte’ man på hinanden i 1980’erne?
Fortællingen men ikke historien slutter med lillesøsterens ankomst.

Tankeeksperimentet er interessant med en snert af stort overblik, mens selve fortællingen er lidt sparsom, og bogens virkelige force ligger i de fabelagtige illustrationer, der formelig springer ud af siderne og både fanger det filmiske, det storladne og den ydmyge erkendelse, der nødvendigvis må følge af kun at være et enkelt på punkt på en uendelig lang linje. Tilbage er kun spørgsmålet om, den rammer den aldersgruppe den er tilegnet?

Oscar K.
Et øjeblik i Kvante Sørensens liv
Illustreret af Teddy Kristiansen
80 sider
Udgivet: 29.10.2010
Birte Strandby