Interesse for grøn og sund mad ser ikke ud til at vil tage nogen ende! Forlagene søger med stor flittighed at imødekomme interessen for det kødfri køkken. Svenske Hanna Olvenmark har forfattet en vellykket kogebog til alle med interesse for klimavenlig mad helt uden kød. I ”Nemme grønne uger til under 300 kroner” får læseren et farverigt potpourri af veganske og vegetariske opskrifter, der tager afsæt i årstidens – svenske – råvarer. Med ganske lidt tilpasning kan bogen også bruges af alle i det danske. 

”Nemme grønne uger – til under 300 kroner” er anden grønne kogebog forfattet af Hanna Olvenmark. I 2020 udgav hun ”Klimamad. Lav mad, som er god for dig, din tegnebog og planeten”. Som ung studerende blev hun bevidst om råvarepriser, og indså ideen i at lave mad efter en række principper så som planlægning, indkøbslister, madpakker osv. Hun kalder det for stay cheap-værktøjer. I bogen her tilføjer hun reglen om, at være bevidst om årstiderne. Hanna Olvenmark forklarer, at vi bør lave mad baseret på hvad, der er er lokalt og i sæson. Dét er billigst. Samtidig vil det være bedst for klimaet. 

For at kunne lave velsmagende, billig og sund mad, bør man have et godt basislager og undgå flyimporterede fødevarer. En god ide er desuden at drage nytte af fryseren. Eksempelvis tilføjer frosne grøntsager masser af ekstra smag og variation til din madlavning. 

Alle opskrifter er forsynet med angivelse af cirka tidsforbrug og en klimaberegning. Størstedelen af opskrifterne er veganske, men der findes også lakto- og lakto-ovo-vegetariske opskrifter i bogen. Det er tydeligt markeret, hvilken form der er tale om. I de fleste tilfælde vil vegetariske opskrifter være forsynet med tips til at veganisere disse. Ved alle opskrifter er der en indledende lille præsentation af opskriften. Den fortæller kort om smag eller Hanna Olvenmarks oplevelse med opskriften. 

Hanna Olvenmark har udarbejdet en 300-kroners-uge til hver måned. Hver uge er bestående af seks opskrifter der i alt beløber sig til max. 300 kr. for fire personer. Søndagen er en restedag, og den ene opskrift er derfor beregnet som værende en dobbeltportion. Der bliver fire portioner ud af hver opskrift i bogen. Ud over opskrifterne, får læseren også en komplet indkøbsliste, så det er let og ligetil at hoppe ud i!

Maden er meget varieret og taler til en bred målgruppe. Her er alt fra pizza, tærte, svensk husmandskost i grønne klæder, skønne supper, eksotiske retter, fyldige salater, tex-mex-retter, hurtige one-pot-retter, hyggelig comfortfood og streetfood i moderne fortolkning. Alle opskrifter er hovedretter. 

Bagerst i bogen findes et opskriftsregister. Der er ikke et stikordsregister, der gør det muligt at finde opskrifter ud fra (hoved-)råvarer. Det er lidt ærgerligt, da der kan være en del, der vælger at drage nytte af bogen som en almindelig opskriftsbog – og ikke ønsker at bruge den slavisk med hele ugeplaner. 

I sit grønne køkken gør Hanna Olvenmark flittigt brug af diverse bælgfrugter, som hun selv udbløder og koger for at holde prisen nede. Det er der god ræson i da det også er mere klimavenligt end at slæbe tunge dåser hjem, der siden skal genanvendes. Bælgfrugter er samtidig sunde og mættende. 

Jeg studser lidt over, at Hanna Olvenmark vælger at bruge en hel del dåsetomater, frostgrøntsager og bælgfrugter i sommermånederne. Der indgår relativt mange gryderetter, varme supper og ovnretter i forhold til hvad, man måske kunne forvente når det er lunt i vejret. Når det er sagt, er det alt sammen lækkert og indbydende mad, ligesom bogens øvrige opskrifter. Forfatteren har så afgjort blik for at arbejde med mæthed, smage (umami) og teksturer. Det er også værd at rose, at flere af opskrifterne er forsynet med et lidt tip til variation. Det måtte der såmænd gerne være mere af. 

Med ”Nemme grønne uger til under 300 kr.” får du en indbydende og brugsorienteret grøn kogebog. Det er tydeligt, at forfatteren har flair for madlavning uden kød, men med velsmag. Hanna Olvenmark tænker både klimabevidst og økonomisk, hvorfor bogen her vil være til stor glæde for såvel unge som gamle, der gerne vil dreje lidt på husholdningsbudgettet og gøre noget godt for kloden. Måske kan de svenske priser ikke overføres direkte til danske forhold, men som udgangspunkt er bogens grundprincipper og idé yderst anvendelig og genkendelig. Her er meget at komme efter! Kogebogen beviser, at vegetarisk og vegansk mad under ingen omstændigheder er svært at lave eller lig askese. Det er derimod både farverigt, smagfuldt og varieret! Velbekomme. 

Nemme grønne uger til under 300 kr.

Lav mad, som er god for dig, din tegnebog og planeten

Forfatter: Hanna Olvenmark

Oversættelse: Anne Skov Thomsen

Forlag: TURBINE

190 sider. Hardback.

Udgivelsesdato: D. 24. 1. 2022.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg