En interessant computer-animeret komedie der tydeligvis tager afsæt i Indiana Jones-action og Disney-standarder. Der er flere scener der må være inspireret af Disneys Aladdin, og hvis man husker scenen fra den tredje Indiana Jones-film, hvor en kampvogn med Indiana Jones og en repræsentant fra Det tredje Rige kører ud over en klippe, så vil man kunne genfinde den her i en næsten lige så nervepirrende udgave.

For at gøre hovedpersonerne en smule fejlbehæftede så snorker den smukke prinsesse Nefer voldsomt, og den unge helt, Thut – tidligere vognstyrer med Ben Hur-kvaliteter – ligner mest Scooby-Doos menneske, Shaggy, ranglet og endnu ikke meget karakter. 

Filmen er underholdende, men rigeligt floskelramt. Hovedpersonerne er mumier, der lever en egen lykkelig tilværelse i en egyptisk fortidsby. Prinsessen, faraos datter, skal giftes med den mand, som Fugl Fønix vælger. Thuts lillebror blander sig utidigt i Fugl Fønix’ landing, og den magiske fugl udpeger derpå – fejlagtigt? – Thut, der ikke har planer om at gifte sig. Han får valget mellem at gifte sig med den lige så uvillige prinsesse eller miste øjne og tunge.

Ved et tilfælde får en grisk, nutidig arkæolog fat i den særlige vielsesring, og de to unge samt lillebroren og en kælekrokodille er nødt til at forfølge arkæologen og hans to Dupont og Dupond-håndlangere ind i den virkelige verden for at få ringen tilbage. I løbet af jagten på ringen mellemlander vores heltinde på scenen i en londonsk rock-opsætning af Verdis Aida, hvor hun giver hovedrolleindehaveren kamp til stregen i en hidsig duet, og den scene er virkelig spændende og smukt gennemført.

Mange af scenerne er vild jagt eksempelvis med todækkerbus i London i bedste Harry Potter-stil, og det er lidt nuttet, at hovedpersonerne tror, at de er landet i det romerske imperium – det er det eneste sted de kender, der er større end Egypten – mens musikken spiller Rule Britannia og udsigten står på Big Ben.

Præmissen – at det handler om 2000 år gamle mumier, der skal giftes – lever man med, men man skal nok ikke overtænke det.

Mumier på udebane

Instruktør: Juan Jesús García Galocha

Marts 2023

En time og 28 minutter

Warner Bros.