Vi kender dem allesammen: drager, feer, julenisser, spøgelser, vampyrer og lindorme, men hvor kommer de fra, og hvad laver de i den folkelige fantasi?

Dragen er et af de få væsener der faktisk har udgangspunkt i virkeligheden, for hvad troede middelalderens mennesker de så, når de fandt en dinosaurknogle i jorden? Nøkken eller åmanden er forklaringen på, at et menneske af og til druknede, og spøgelser er skabt af den romerske kirke. Spøgelser er døde mennesker der ikke er færdige med livet, men stadigt mangler at udføre en vigtig opgave som i den gamle roman om Den flyvende Hollænder. Eller det kunne være en fordømt der ikke kan komme videre som eksempelvis Den evige Jøde. 

På gårdene havde man nisser til at hjælpe eller ødelægge, afhængigt af hvor tilfreds nissen var. Til søs opfandt sømændene klabautermanden, der havde samme funktion som gårdnissen, men som senere kom til at betyde varsel om snarlig død. Det var i øvrigt Bertel Thorvaldsen, Vilhelm Marstand og Gottlieb Bindesbøll der fandt på det med julenissen.

Forfatteren har omfattende kildehenvisninger. Gamle skrifter fra munke og nonner beretter en del om spøgelser, mennesker der ikke har fået deres afgang legitimeret af kirken og derfor bruger deres tid på at opsøge og vejlede eller genere de levende. Dem tog Shakespeare til sig, som vi ved fra både  Macbeth og Hamlet, hvis far er ‘doomed for a certain term to walk the night’.

Vi får også korrigeret fejlopfattelser i bogen. I nyere litteratur er en skifting et troldebarn der er ombyttet med et menneskebarn. I gamle dage var det en slags forklaring, hvis ens barn var handicappet eller anderledes på en måde, der ikke passede forældrene. Skiftingen var leveret af de underjordiske, i senere litteratur af trolde, men trolde havde man ikke i middelalderen.

Mørkets skabninger er rigt forsynet med billeder af de mange mystiske væsener i nogle af deres naturlige miljøer. Teksten kommer godt rundt om fænomenerne, og vi får også lidt om udviklingen til vore dages litteratur. Især vampyrer, feer og zombier har fundet vej til fantasy litteraturen i nye og anderledes versioner.

En alsidig og informativ bog, men når forfatteren anvender ordet ‘vovse’ om Baskervilles hund, føler man kortvarigt, at stoffet ikke tages alvorligt, og som der står i indledningen, har der været mange grunde til, at folk tog deres overtro alvorligt i tidernes morgen.

Et stikordsregister kunne have været en god ting her.

Mørkets skabninger

Middelalderens gruelige gestalter

Kåre Johannessen

200 sider

Turbine

Udgivet: 05.11.2021

Birte Strandby