Efter juleferien der jo i uhyggelig grad kan have stået på for meget mad og for lidt motion virker Med Jon i vildmarken som et godt bud på, hvordan man igen bliver fit for fight.

Jon Lindberg var deltager i DRs program om otte danskere der skulle overleve alene i det nordlige Norge, og han vandt konkurrencen efter 45 dage. Med Jons systematiske gennemgang af udstyr, shelterbygning, føde og udfordringer er det nu muligt at gøre ham kunsten efter udi overlevelse i ødemarken.

Bogen er rigt forsynet med fotografier og tegninger. Blandt andet er der et fotografi med det nødvendige udstyr, der er tegninger af de knob, man kan få brug for, og bygning af shelter og bål er fornuftigt illustreret. Føden fylder ganske meget og omfatter en gennemgang af spiselige planter, rensning af vand – og af fisk, og hvordan man opsamler drikkevand og koger sin mad.

Hvis man har været spejder, vil en del af de gode råd være velkendte. Jons glæde ved naturen er smittende, og han udviser en omsorg for omgivelserne, som man kun kan respektere:

Tag aldrig alle bærrene eller bladene fra en plante, men pluk kun i et omfang, så planten er sikret sin videre overlevelse.

og efter at have tappet saft fra birketræer:

Luk hullet i træet med et stykke bark, så væsken ikke fortsætter med at løbe …

Desværre er der også lidt malurt i bægeret, når der står, at man skal afholde sig fra at plukke planter langs trafikerede veje, hvor de er forurenet med udstødningsgasser, og når der står, at meget af det vand der findes i den danske natur er inficeret med kemikalier fra sprøjtegifte på grund af industri og landbrug. Det tager ligesom toppen af naturglæden. Men bogen er glimrende som håndbog for den der vil afprøve kunsten at være alene i vildmarken.

Jon Lindberg og Kasper Tveden

Med Jon i vildmarken

Outdoor tips & tricks

180 sider

Turbine

Udgivet: 2017

Birte Strandby