Livet omkring dig er først og fremmest en interessant bog fyldt med tegninger og tekster om dyr, mennesker, universet, svampe, planter og tidligere tiders ideer om livet.

Teksterne er korte og tegningerne mangfoldige, og det er sædvanligvis en god måde at gøre vanskeligt stof spændende og tilgængeligt. Det spændende er der ingen tvivl om. Man bliver næsten overvældet af al den viden, og der er meget, man kan undre sig over. Men hvad det tilgængelige angår, så er bogen lidt af et forhindringsløb, og lixtallet hører til blandt de mere alvorlige.

Allerede på side 10 møder vi en tabel med klassifikation af mus og mennesker. Hvor hører vi til – rige, række, klasse, orden, familie, slægt, art? Her benyttes de latinske betegnelser. Hvem er rodentia, og hvem er primater, og er familien muridae eller hominidae?

Det bliver ikke lettere, da vi når frem til protozoaer, chromista og pteridophyta, og man skal holde tungen lige i munden for at få det hele med. De udmærkede illustrationer er en fin hjælp, men hvor i uddannelsessystemet forventes læseren at befinde sig, når man støder på en sætning som: De laver fotosyntese ligesom planter, men bruger en anden slags klorofyl. Er det femte klasse der er målgruppen, eller er det niende?

Ikke desto mindre er der også jævnlige, underholdende fakta, som for eksempel at den sorte marlin er verdens hurtigste fisk og kan svømme 130 kilometer i timen, og at dyndspringen er en fisk der kan kravle op på land med luft fanget i sine gæller. Den er, som der står i bogen, et godt bud på, hvordan nye livsformer forlod havene og gik i land.

Til slut er der lidt om vores lille planet i det store univers, og der er – som der ganske ofte er i børne- og ungdomsbøger for tiden – en påmindelse om nødvendigheden af at passe godt på vores klode og alle dens væsener.

Her findes også en gennemgang af fugle, øgler, fungi, insekter og alle os andre.

Spændende, underholdende og virkelig informativ, men måske mest for nørder?

Livet omkring dig

Lær alverdens levende væsener at kende

Mike Barfield

Illustreret af Lauren Humphrey

Oversat af Henrik Ægidius

64 sider

Gads Forlag

Udgivet: 14.04.2021

Birte Strandby