Lise Nørgaard portrætteret gennem 53 tekster, artikler fra hendes tid som journalist, uddrag af hendes bogproduktion, scener fra Matador og et par kærlige portrætter af Jane Aamund, Ove Sprogøe og Leif Panduro, som altid kunne lokkes til at skrive nok en episode til Karlsens Kvarter. Også Johannes Møllehave er tilegnet et kapitel. I Nørgaards optik blev baby Møllehave begavet af fire feer der gav ham ‘Et kærligt sind, en stor begavelse, en fabelagtig hukommelse og eminente evner til at sprede sin viden til alle sider’.

Desværre dukkede også en femte fe op, en ond af slagsen, der forkyndte, at alle hans talenter ville ende i kaos. Slemt var det blevet, om ikke en sjette fe havde reddet ham og erklæret, at han ville komme elsket ud af enhver situation, og således har masser af mennesker siddet og ventet på Møllehave, der ofte kom for sent, nogle gange fordi han var havnet i den anden ende af landet. Det afholdt aldrig tilskuerne fra at elske ham for vid og iderigdom.

Lise Nørgaard har humoren med i sine tekster, og når man følger Nørgaards oplevelser med rejser, hvadenten det er i bil eller med tog, er det indlysende, hvorfor humor har været nødvendigt. Andre tekster er mere præget af en solid social indignation som i ‘De havde intet valg’ om gamle dages husbestyrinder. Positionen som husbestyrinde var en af de få muligheder der gaves ugifte lidt ældre kvinder. Især hvis de var alene med et barn, var mulighederne begrænsede. Men nogle udviklede sig til sande skytsengle, og en sådan fandt vej til Nørgaards egen familie.

Som i erindringsbøgerne dukker både forældrene og den altid sympatiske Moster Bob op, ligesom vi som sædvanligt får et lille klip af de fædrende forventninger til Nørgaard selv, der skuffende ikke blev født som dreng og siden ikke havde intentioner om at blive hjemmegående husmor.

Men udover de erindringer der præger de fleste af Nørgaards bøger, så er der her en række artikler fra tiden som journalist for Politiken, både i den lette genre og med en tydelig kritisk kommentar til andre landes styreformer og eventuelle hykleri.

Nørgaard har et skarpt blik på såvel modeuge i Paris som Gunnar Nu Hansen, og med humor og en levende beskrivelse fæstnes miljøet i læserens hjerne:

Kulturlivet udfoldes efter lukketid i de to lokale konditorier, hvor utidig ungdom hænger omkring to evigt kværnende jukeboxe, og i den stedlige biograf, som spiller en film, der ifølge de uappetitlige billeder i udhængsskabet skulle handle om en jomfrus overgang til et syndigere liv.

Her finder man kendte og mindre kendte tekster til stadig underholdning.

Lise

Et livsværk

Udvalgt af Lise Nørgaard og Ole Knudsen

352 sider

Gyldendal

Udgivet: 31.10.2022

Birte Strandby