… hvis de vil overleve, skal de gøre plads til hemmelige steder: kæmpe urskove, øde bjerge, vilde enge, brede sletter, dybe have og snoede vandløb, hvor de vilde dyr, insekter og planter kan arbejde uden at blive forstyrret.

Børnebog om at være anderledes

Leonhardt har det svært. De andre drenge kalder ham Fiskefjæs. Hans gamle ven Noah er flyttet, og han har ikke skrevet. I al sin ensomhed går Leonhardt ned til bådebroen for at fange krabber. Tre drenge kommer forbi, og Leonhardt fortæller, at han både kan fange krabber og finde perler. Det lykkes ikke at finde perler, og de tre drenge går videre, men Leonhardt leder videre, falder i søvn i en robåd og lander på bunden af havet.

Her møder han en anderledes verden, blandt andet den begavede søhest, Kartoffelpapirspung, der er både klog og vis og en rigtig god ven. Søhesten hjælper ham med at finde frem til stedet, hvor han kan finde en perle, og med at finde ud af, hvornår man har en rigtig ven, og hvornår man selv er en rigtig ven.

Men Leonhardt må videre og finder siden en klog blåmusling der beriger ham med virkelig vigtig viden.

Fortællingen er opbygget som et eventyr med udfordring, udrejse og hjemrejse, og som et sådan ender det også godt. Lixtallet er relativt højt, og skønt handling og morale sigter på et barn i indskolingsalderen, skal man nok være lidt ældre for at kunne læse bogen.

Illustrationerne er sort/hvide tegninger og gode at støtte sig til, hvis man skulle være i tvivl om, hvordan aggressive kammuslinger og sårede rødspætter ser ud eller bare vil vide mere om livet under havet.

Leonhardt er en underlig dreng

E. S. Brinch

Illustrationer af Silke Brandes

101 sider

Spurvens Forlag

Udgivet: 2020

Birte Strandby