Det ene øjeblik læser man i sin bog på en bakketop, og i det næste øjeblik er man på en tømmerflåde sammen med en trold på vej mod lurende farer og har et helt land der skal reddes.

Alice i Eventyrland møder Harry Potter i Oz. Et lille eventyr, eller snarere et stykke med fantasy om en næsten helt almindelig pige, der pludseligt skal redde et land fra en ond trolddom.

Claraline er en forsigtig lille pige, der godt kan lide at læse – ligesom Alice i Eventyrland. Hendes mindre brødre driller hende, fordi hun ikke er så modig, men en dag sker der noget, så Claraline kommer til et helt andet land. Her kan odderne tale, og hun møder en sød trold som noget af det første. De forskellige væsener er venlige, men undertrykt af heksen Mitilia og hendes onde hjælpere, Kobras og ulven Grorak.

Trods sin åbenlyse mangel på kræfter og magiske evner er Claraline en venlig og hjælpsom lille pige, og hun bliver hurtigt bedre til at klare sig i Mitillias rige. Mitilia har som heksen i Tornerose fugle der spionerer for hende, og hun har kræfterne på sin side. Claraline får til gengæld et magisk sværd, som det tager lidt tid at lære at bruge, men så er det også fantastisk. Men ellers må Claraline ud på en udfordrende rejse, selvom den store løsning på trængslerne kommer fra Claralines egen familie.

Her er masser af referencer, hvis man kender sine klassikere. Hvor Alice i Eventyrland møder en kålorm og en filurkat, der møder Claraline en skildpadde, eller i hvert fald en der ligner en skildpadde, lidt mindre arrogant og lidt mere hjælpsom end hos Alice. Troldene er gode og rare, og det samme gælder de fleste af de dyr, Claraline møder. Selve historien ligner anden fantasy, men med et par overraskende momenter i slutningen.

Illustrationerne er holdt i grå og sorte nuancer, og det giver det rette mystiske indtryk af den sært uhyggelige og mørke parallelverden.

Velegnet for især piger i otte – ti års alderen.

Landet Fortillia

Michael Steleson

Illustreret af Libbe S. Bjerknæs

144 sider

Wadskjær Forlag

Udgivet: 2021

Birte Strandby