Otte noveller bliver til otte maleriske gengivelser af begivenheder.

Vennerne handler om to drenge der er ved stranden. Lidt tilfældigt beslutter de at hente et stykke vraggods ind til kysten, men opgaven bliver for stor og på skift er begge drengene ved at drukne. De ender med at komme i land, men alligevel har novellen en tragisk slutning.

Novellen Skulle du spørger fra nogen? handler om hævn. En gruppe mænd og drenge, naboer og familie, skyder efter lerduer. De rammer ikke særligt godt, og de fleste af skytterne keder sig og falder fra, inden de når at bruge alle de patroner de har til rådighed. Men en enkelt fortsætter med at skyde – ikke lerduer, men ruderne i hønsehuset, knoppen på flagstangen, en høne. Han er beruset og de andre kan ikke få ham til at holde inde med skyderiet. Gårdejeren tager så selv affære, og han har noget at hævne.

Forskellen handler om misundelse og jalousi. Peder har fem børn, tre sønner og to døtre. Det er smukke begavede børn, og en klog mand har sagt til Peder, at giver han sin ene søn til gud og den anden til kongen, så får han lov at beholde de andre børn. Altså sender Peder sin ene søn i kloster, og den anden, Germund, drager i krig for kongen. Tilbage er den ældste, Mogens, der er doven men populær hos kvinderne. Så populær, at han overtager Germunds kæreste, mens denne er i krig. Og så er det vi lærer om forskellen på misundelse og jalousi og følgerne.

Forfatterens force ligger i det særlige talent for at plante et billede i læseren. Eksempelvis kan man tydeligt se hvordan en af hovedpersonerne i Skulle du spørge fra nogen? renser geværet og angler efter onklens positive opmærksomhed, man fornemmer relationerne mellem mændene men overraskes alligevel over udviklingen. Det er glimrende, langsomme og meget pittoreske noveller.

Filip Gravers Nielsen

En novellesamling

121 sider

Historia

Udgivet: 2014

Birte Strandby