Behrouz Boochani er kurdisk iransk journalist og forfatter. Boochani flygtede fra Iran, da myndighederne var efter ham for kritisk journalistik. Siden flygtede han fra Indonesien til Australien, og det er her hans historie begynder. Sammen med andre flygtninge først klemt sammen i en lastbil og siden på et synkefærdigt skib, hvor lænsepumpen går i stykker. Flygtningene øser vandet ud, så hurtigt de kan, men det giver kun en stakket frist. De bliver samlet op af det australske søværn og siden anbragt i Manus Fængsel på Papua New Guinea. Her opholder han sig fra 2013 til 2017, hvor fængslet bliver lukket.

Behrouz Boochani har skrevet den lange beretning om flugten og tiden i Manus Fængsel på sin telefon og sendte den til Omid Tofighian, der har oversat bogen og i efterordet fortalt om samarbejdet.

Det er en hudløs beretning om et liv i et umenneskeligt system:

Jeg er et stykke kød kylet ud i ukendt territorium, i et fængsel fuld af uhumskhed og hede. Jeg lever mellem et hav af mennesker med ansigter plettet og formet af vrede, ansigter arrede af fjendtlighed.

Der er fire hundrede mennesker samlet på et område der er mindre end en fodboldbane, og det domineres af dem der er mest voldelige. En enkelt har held til at begå selvmord. Det er forfærdende læsning, og hvis man skal sammenligne med noget velkendt, så minder det mest om beretninger fra koncentrationslejre, hvad det jo i princippet også er.

Vi får introduceret udtrykket kyriarki, det vil sige et system der er oprettet med dominans, undertrykkelse og lydighed som formål, og opbygget så alle er undertrykte i nogle sammenhænge og dominerende i andre ud fra den betragtning, at der så ikke vil være mulighed for sammensværgelse, når alle opfatter problemerne forskelligt. Det skulle fremme alle menneskets værste sider. Angiveligt ligger det til grund for det australske interneringssystem.

Boochani befinder sig nu i New Zealand, og hans bog har givet anledning til et selvopgør i det australske samfund.

Kun bjergene er min ven

Et vidnesbyrd fra Manus Fængsel

Behrouz Boochani

Oversat fra persisk af Omid Tofighian

Oversat fra engelsk af Juliane Wammen

405 sider

Gyldendal

Udgivet: 15.05.2020

Birte Strandby