Et karriereskift …

I 2009 stopper Søren Byder som skuespiller, dødtræt af et fag han aldrig skulle have valgt. Han holder også i sin familie og bliver i stedet alenefar til tre hveranden uge.

Kriger er en roman om, hvordan det gik til, og hvordan det siden gik.

Selvbiografier kan være en giftig genre. Måske er det derfor, Byder udlægger sin fortid som roman. Alene det gør, at i stedet for selvføleri og navlepillen er der dialoger med rigtige mennesker, rigtige handlinger og ægte konsekvenser, gode og dårlige samt mængder af de små humoristiske glimt der også er en del af hverdagen, som denne ser ud, når Byder med aktiv indsats fra sine børn lægger et køkken – og sig selv – i ruiner. Eller når han beskriver, hvordan et par fejlplacerede sko kan forårsage komik i det der skulle have været en seriøs teaterscene.

Byder forlader et job han ikke bryder sig om og en tilværelse af den trygge og forudsigelige slags for at blive alenefar og stilladsarbejder. Det giver andre udfordringer og andre oplevelser også en del uforudsete. Og hvis man er en larmende og ikke-autoritetstro skuespiller, er der en god mulighed for, at man også er sådan som stilladsarbejder. Byder lærer blandt andet, at man nok kan skifte omstændigheder, men ikke sig selv. Flugt virker ikke på alle niveauer.

Sproget er levende og originalt, og man behøver ikke at have gennemgået en livskrise for at føle med hovedpersonen:

Første jul uden børnene: Jeg skal samle Lego nu og rulle marcipankugler, ikke drikke vodka og høre alt for høj musik.

Kriger

Søren Byder

241 sider

Brændpunkt

Udgiver: 2021

Birte Strandby