Hvad er det der former et menneske? Hvorfor er Gunnar blevet nynazist? Er det mødet med en engageret kvinde, da han var dreng, er det påvirkning fra en onkel han aldrig har truffet?

Korngult hår, grå øjne begynder med et drab- Et lig findes i en togkupe i Cheltenham Spa. Politiet er ved at undersøge liget, der endnu er varmt. Det er Gunnar Kampen, nynazist fra Island.

Hvis nogen kommer til mig og ikke hader sin far og mor og kone og børn og brødre og søstre, ja, endog sit eget liv, så kan han ikke være min discipel. Lukas 14.26

Det var det skriftsted Gunnar ville have citeret til sin konfirmation, men præsten insisterede på, at det skulle være et andet. Der er intet i Gunnars opvækst der fortæller, hvordan han blev nynazist, men i 1958, da han er en ung, er han med til at grundlægge det nynazistiske parti National Befrielse. Her er ikke sket de store ting siden 1. verdenskrig. Nynazisterne går stadigt ind for et nyt Stor-Europa, og de er modstandere af jøder.

Romanen omfatter breve stilet til den unge mands farbror, og andre breve stilet til nynazister – og til Gunnars mor. Ved første øjekast en lille nem roman, men  der er flere lag, og ved slutningen er det stadigt ikke indlysende hvorfor Gunnar fra den relativt harmoniske familie i de relativt harmoniske miljøer er nynazist.

Korngult hår, grå øjne er velfortalt og måske autentisk.

Korngult hår, grå øjne

Sjón – Sigurjón Birgir Sigurdsson

Oversat af Kim Lembek

118 sider

Grif

Udgivet: 2021

Birte Strandby