Historiker Rikke Agnete Olsen og illustrator Jørgen Kraglund giver med ”Kongen i Danmark” familien Danmark en lettilgængelig indføring i den danske kongerække. Bogen er blevet til med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorck´s Fond.

At Danmark er et kongedømme gør vores historie og kultur til noget helt særligt. Der gemmer sig mange spændende fortællinger bag de mange konger, der har ledet landet i tidens løb. Tidligere var kongen rigets øverste hersker. Men i dag er vi et konstitutionelt monarki, hvor kongen – eller dronningen – blot er en ”kransekagefigur” i de flestes optik.

I denne bog fortæller Rikke Agnete Olsen om alle rigets konger i kronologisk rækkefølge, og dykker ned i hvordan de hver især forvaltede magten. Hun ser på hvordan vilkårene var dengang de havde magten og på hvad, de fik ud af deres regeringstid.

Det er der kommet en fascinerende og lettilgængelig fagbog ud af, der henvender sig til alle med interesse for historie. Novicer kan også læse med da bogen er letlæselig og fokuserer på de overordnede linjer. Bogens sideantal er da også blot 168, og med de mange konger der gennemgås vil de entusiastiske historieinteresserede nok begræde detaljegraden. Men det er netop bogens ønske at præsentere en overskuelig, korrekt men også hurtig læst gennemgang kongerækken.

Rikke Agnete Olsen skriver præcist og kortfattet om hver konge og hans samtid. Det er interessant og giver med stor sandsynlighed læseren lyst til at opsøge supplerende viden om kongen og den tid, han levede i. Jeg levede mig ind i de enkelte små fortællinger og fik repeteret gammel lærdom, ligesom jeg fik tilført nye informationer undervejs.

Bagerst i bogen findes nogle glimrende slægtstavler, men undervejs i læsningen vil nogle nok savne en grafik med oplysninger om hver konges fødsels- og dødsår, navne på forældre samt kongens ægtefælle og børn.

Bogen er flot illustreret af Jørgen Kraglund. Han er grafiker og kendt for at illustrere til tidsskriftet ”Skalk”. Jørgen Kragelunds unikke tegnestil vil således være kendt og elsket af mange historieinteresserede. I bogen her tager han afsæt i eksisterende gengivelser af kongerne som kendes fra mønter, segl, buster, malerier og – i få tilfælde – fotografier. De passer perfekt ind.

”Kongen i Danmark” er en fin oversigtsbog til alle, der ønsker at lære den danske kongerække at kende. Det er samtidig en spændende fortælling om vores fælles danmarkshistorie, og den vil med garanti give appetit på mere af slagsen.

Kongen i Danmark

Forfattere: Rikke Agnete Olsen

Illustrator: Jørgen Kraglund

Forlag: TURBINE

168 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 3. 9. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg