Det mest betagende ved dette værk, er – naturligvis(?) – det rige billedmateriale. Det er vanskeligt at finde mere taknemmelige motiver end dyr, især dyrebørn hvad enten det nu er kattedyrene, som jo nærmest er kitsch, men stadigt uimodståelige eller tapirunger, små flodheste eller babymoskusokser. De mange fotos inkluderer også faktuelle bidrag til den omfattende viden, man får her. Ikke så meget om den biologiske side af sagen, men mere om hvordan Zoo blev til den zoologiske have, vi kender i dag. Det betyder også gode historier om de utallige dyr, der bor og har boet i haven, om hvorfor zoo holdt med at have gnuer, om aber på springtur, og om vanskelighederne med at fragte en giraf frem på landevejen. Det sidste skete i samarbejde med belysningsvæsenet der sørgede for at hæve de mange ledninger undervejs. Måske er det årsagen til, at vi ikke længere har luftledninger.

I 1959 var der 846 dyrearter udstillet i zoo. Dengang var haven til for at underholde menneskene. I dag er der 239 dyrearter, og formidling, forskning og naturbevarelse er topprioriteterne. Dyrebestanden er sammensat efter dyrenes popularitet og efter muligheden for deltagelse i avlsprogrammer der skal bevare og/eller øge bestanden af truede dyrearter. De mest populære dyr er i øvrigt isbjørn, brun bjørn, ulv, løve, tiger, elefant, og takket være målrettet pr er moskusoksen, den tasmanske pungdjævel og rød panda nogle af København Zoos særlige publikumsdarlings.

De fleste af dyrene er født i zoologiske haver, og man er omhyggelig med at give dem de samme udfordringer, som de kan finde i deres naturlige miljø. De store katte får hele dyr, som de selv skal partere, chimpanserne har hightech-legetøj, og elefanterne skal have mulighed for alsidig hud- og kropspleje.

Den righoldige bog byder på talrige beretninger om dyrene, om havens arkitektur, og om videnskab og forskning. God underholdning, god information og en fantastisk billedbog.

København Zoo

Bag om dyr og mennesker

Lars Lunding Andersen

Forord af Bent Jørgensen

464 sider

Koustrup & co.

Udgivet: 26.10.2018

Birte Strandby