Katrines 5. klasse har vundet Undervisningsministeriets konkurrence i klimaopfindelser. Klassen har blandt andet fremstillet en vindmølle og et jordvarmeanlæg. Præmien er en 14-dages klimaekspedition til de nordiske lande, eller det vil sige, det var hvad konkurrencen lovede. I mellemtiden har Danmark skiftet regering, og i denne regerings sparebestræbelser bliver klassens klimarejse udskiftet med en billigrejse til Cypern. Ikke helt hvad klassen havde håbet, men de glæder sig alligevel, og det gør deres lærere også, efter at en elev i klassen har fundet ud af, at en sådan flyvetur ikke udleder mere CO2 end seks køer på et år.

Hvor spændende er det lige at høre om en 5. klasses skolerejse? Men det bliver spændende, ikke mindst da Katrine og klassekammeraterne får et budskab fra en skoleklasse, der forsvandt på Cypern et år tidligere.

Synsvinklen følger den let dydsirede Katrine og klassekammeraterne, og ind i mellem skifter den til Kavan der sammen med 16 andre børn sidder og laver tæpper det meste af døgnet i et lokale uden vinduer. Han er blevet dygtig til det med tæpperne og er begyndt at væve små budskaber ind i dem, råb om hjælp og koordinaterne for deres opholdssted. Stedets koordinater har et af de andre børn fundet på en glemt mobiltelefon.

Ved et tilfælde finder Katrine og co. frem til tæppeproduktionen. Herfra udvikler situationen sig voldsomt, og Katrine ender med at måtte løbe for livet – både sit og de andres.

Illustrationerne er relativt hyppige. Det er nydelige, stilrene blyantstegninger med tekstens personer eller steder, og de er med til at gøre bogen let og tilgængelig.

Det lykkes for forfatteren at lave en sammenhængende og spændende fortælling om klima, børnearbejde og tilværelsen som dansk femteklasses elev. Børnene opfører sig næsten eksemplarisk, men ellers er Klimarejsen både troværdig og underholdende.

Klimarejsen

Georg Græsholt

Illustreret af Michael Pedersen

195 sider

Forlaget Læselyst

Udgivet: Marts 2023

Birte Strandby