Jasmin Gabay er kendt fra Den store Bagedyst, men hun har også deltaget i Melodi Grand Prix. Senest har hun fået sendetid på Go’ Morgen Danmark. ”Klimakløgtigt kagekalas” er navet på hendes nye kagebog.

Som navnet antyder, er omdrejningspunktet for ”Klimakløgtigt kagakalas” søde sager lavet med omtanke for klimaet. Der er er fokus på kager og desserter lavet ud fra sæsonens råvarer og rester, man måtte have.

Bogen er helt i tråd med de opgaver, Jasmin Gabay gennem et stykke tid har lavet for Grønforskel.dk, der er ejet af SEAS-NVE, energi- og fibernetselskaber, idet de ønsker at inspirere til den grønne omstilling. Faktisk findes nogle af bogens opskrifter allerede tilgængelig på Grønforskels Facebookside og hjemmeside. Det fremgår intet sted i bogen at det er tilfældet, hvilket jeg finder ret uheldigt.

”Klimakløgtigt kagekalas” er inddelt efter måneder, idet bogen tager afsæt i de råvarer, der er i sæson. Det er både frugt og grøntsager, der gøres brug af. Så der er altså til dels tale om ”sundere sødt”, når der bages med rodfrugter, græskar og frugt.  Opskrifterne er uprætentiøse og enkle at gå til. Det er milevidt fra Den Store Bagedyst med al dens fondant og flotte afpyntninger. Her er stilen enkel og ligetil.

Kagerne og desserterne er velkendte og nemme; en del af dem er hentet fra det gode, gamle mormor-køkken. Glæd dig fx til et herligt gensyn med arme riddere, rugbrødslagkage, æbleskiver med æblestykker i, hyldebærsuppe, stikkelsbærgrød og kræmmerhus med flødeskum. Fra det mere moderne køkken finder du kreative opskrifter på fx bananis, rocky roads, kikærtekys, æblesmør, spinatvafler og risalamande-panna cotta. Det er forfriskende med et miks af gamle gensyn og opskrifter, der er oppe i tiden. 

Jasmin Gabay frister således med mange spændende opskrifter, men det er desværre ikke til at se bort fra nogle ærgerlige fejl. En finaleplads i Den Store Bagedyst forpligter! Derfor ærgrer det mig at tilsmagningen er så pauver! Netop i de enkle opskrifter med få og simple råvarer, er det ekstra vigtigt at gøre sig umage med tilsmagningen. En ret som øllebrød deler vandene. Jeg tror næppe, at Jasmin Gabay kommer til at overbevise skeptikerne med en øllebrød på pilsner, sukker og et nip salt. Hvor er hvidtøllen, farinsukkeret og citronskallen?

Jeg savner, at Jasmin Gabay tør krydre lidt mere. Fx kunne hendes bagværk benefitte fra kardemomme, ingefær, muskat eller vanilje. Ofte er det uden krydderi eller med kanel.

I en bog der hylder klimaet, bør man i min optik anvise forskellige måder hvorpå en opskrift kan varieres.  Det kan fx ske ved at bytte rodfrugter, frugt, nødder og krydderier ud med alternativer indenfor samme råvaretype. Den chance forspildes. Dermed falder idéen om at anspore læseren til at minimere madspild lidt til jorden, da ikke alle selv kan se muligheden for at mikse og bruge rester. Hvorfor dog ikke hjælpe læseren på vej og skrive tips til hver opskrift? Fortæl at den bagte æblekage kan bages med en rest revet marcipan. Der kan drysses lidt hakkede mandler på. Kagen kan fx smages til med vanilje, kardemomme, kanel eller ingefær.

Jeg savner, at forfatteren i endnu højere grad tænker ud af boksen. Vis fx hvordan man kan bruge en rest julesmåkager, kammerjunker, småkager der er gået itu eller rest morgenmadsprodukt. Det kunne måske bruges til en kagebund eller som crumble-top. Giv læseren en opskrift med tørre svesker som er i rest fra jul. De kan koges med rødvin, farin, citrus og krydderier. Nydes til ost eller til is. Med andre ord: Et endnu større fokus på genanvendelse af hverdagslivets rester.

”Klimakløgtigt kagekalas” er så afgjort en farverig og flot bog. Den frister med lækre billeder og fotos af en smilende forfatter. Desværre er layoutet alt andet end heldigt. Det fungerer ikke optimalt. Opskrifterne med mængdeanvisning er sat med hvid fonte. Baggrunden er på skiftende farver: Orange, gul, pink, turkis, lilla, rosa, limegrøn, græsgrøn, blå mfl. Når den hvide tekst er sat på en lys farve som baggrund, er den så godt som ulæsbar! På de mørke baggrunde fungerer det okay, fordi kontrasten er større. Ydermere er fontens størrelse lille. Siddende i en lænestol er det udfordrende at læse bogen, men i et køkken hvor man samtidig skal arbejde, er det nærved umuligt. Muusmann Forlag har for vane at udgive bøger der fungerer, men her er der en redaktør der har sovet i timen.

I en tid hvor de fleste heldigvis tænker mere og mere over klimaet, kommer ”Klimakløgtigt kagekalas” med lutter gode intentioner. Bogen fortjener ros for sit koncept og for sin hyldest til det ukrukkede kagekøkken. Dét er herligt at se. Desværre glider flødeskummet ned af kagen i takt med man læser! Jasmin Gabay formår ikke nær nok at udnytte bogens idé, og formidle hvordan læseren i hverdagen kan udnytte rester til søde sager eller sætte sit eget præg på de klimarigtige kager. At bogen ydermere er svær at læse er og bliver en streg i regningen.

Klimakløgtigt kagekalas

Forfatter: Jasmin Gabay

Forlag:  Muusmann Forlag 

161 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 21. 5. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg