Ni noveller om mennesker og deres mærkværdigheder

Hendes næste hug er et syret møde mellem tidligere elskende der for en kort hyrdetime lader som om de stadigt er elskende, indtil ligegyldigheden sniger sig ind på ham, og hun overlader ham til kræfter, som hun nok kan time men ikke kontrollere. Taler vi drab eller?

Fødselsdag for Tina handler om manden, William Sjøstrøm der sidder alene på værtshuset, da Tina kommer ind og annoncerer for gæsterne: Jeg er narkoman og tjener til mit nødvendige daglige stof ved prostitution og småtyveri…

Tina tigger penge af gæsterne og bliver smidt ud. William Sjøstrøm følger efter hende og inviterer hende på middag. Hun spiser voldsomt, og får nogle mærkelig anfald. Der er optræk til et begyndende platonisk venskab, men så slutter forholdet uforudsigeligt, uhyggeligt og pludseligt, og siden sidder læseren tilbage med en følelse af at være blevet snydt.

Så er der novellerne om mændene med de sære tilbøjeligheder. Manden der lader sin livsglæde udfordre af jævnlige selvmordsforsøg, og den velhavende direktør, Just, med det vellykkede ægteskab og alverdens materielle goder der trods alt vælger at leve som subsistensløs et par dage engang i mellem. Han møder Kaj der ikke kun vælger men altid lever den subsistensløses tilværelse. Kaj har kun et problem: Han tør ikke gå til møde på socialkontoret, og det ender med at Just må tage sig af det.

Fortællestilen er omhyggelig, detaljeret og hyggelig – det sidste især i de noveller der rummer tilbageblik på barndoms- og ungdomsminder, også selvom barndomshjemmet er forladt i hast på grund af en utidig graviditet.

Carsten Damgaard

174 sider

Attika

Udgivet: 2015