Information lavede i 2019 en julekalender med film, 24 enestående og omhyggeligt udvalgte film der med den amerikanske filmkritiker Roger Eberts ord  – gør os større, civiliserer os, og gør os til mere anstændige mennesker.

Det er en omfattende kanon, de fem anmeldere har fundet frem. Der er de film, vi kender godt: Donnie Darko, Inglourious Basterds, Mulholland Drive, The Handmaiden. Andre er mindre velkendte: Anchorman, Evig sol i et pletfrit sind, Nader og Simin – en separation.

Den første film er Guillermo del Toros Pans labyrint. Den tager afsæt i både tyske og sydeuropæiske folkeeventyr, og så foregår den i 1944 i Spanien, hvor de vindende fascister jagter de sidste republikanske partisaner. Filmen handler om Ofelia. Hendes mor gifter sig med den brutale kaptajn Vidal der jager partisaner. Ofelia finder en gammel labyrint og en magisk og temmelig uhyggelig underverden, men ikke så uhyggelig som den hendes familie lever i. Ofelia forsøger dels at beskytte sin skrøbelige mor i det der ligner en krigszone og dels at løse tre magiske opgaver i eventyrets verden. Christian Monggard kalder Pans labyrint for smuk og poetisk, og heri kan man dårligt være uenig.

Wes Anderson er repræsenteret med The Grand Budapest Hotel, Wes Andersons Stefan Zweig-inspirerede film med Ralph Fiennes i hovedrollen, og naturligvis er Lars von Trier også med i det gode selskab – med filmen Dogville, der har Nicole Kidman i hovedrollen. Dogville er den brutale fortælling om, hvorfor vi aldrig kun er gode og rare, men også slemt beregnende og let hykleriske.

Inglourious Basterds er udvalgets Tarantino-film, og det kan man godt forstå. En film der raffineret laver om på historiens gang, og det kan historien virkelig trænge til. Det samme gælder i øvrigt Once upon a Time … in Hollywood, en revision af en uretfærdig historie.

Det handler om glimrende film, og de fem skarpe anmeldere får muligvis øje på andet og mere end de fleste biografgængere, og måske ville en 180 minutter lang film med følgende karakteristika heller ikke fange alle:

… dramatiske overgange. De er så langstrakte, realistiske og nærmest underdramatisk observerende, at det føles, som om Kechiche vil have os til at flytte ind i dem …

Men i de fleste tilfælde er anmelderens begejstring fin til at sælge filmen, og Informations yndlingsfilm kan give udmærkede hints til, hvor man finder sin næste filmoplevelse.

Informations yndlingsfilm

– vores udvalg af de 24 bedste film i det 21. århundrede

Ralf Christensen, Rune Lykkeberg, Lone Nikolajsen, Christian Monggard og Katrine Hornstrup Yde

131 sider

Informations Forlag

Udgivet: 2020

Birte Strandby