Så kom den endelig: den historiske baggrund for Game of Thrones, for hvordan var det nu med fortidens krige, hvad var det med steder og slægter, og hvorfor forsvandt dragerne?

Her kan man få besvaret sine spørgsmål til de stridende slægters historie med vægt på Targaryen-slægten med dragerne, det sølvfarvede hår og de violette øjne.

Vi begynder med Aegon I Targaryen. Han samler de syv kongeriger under Westeros. Det foregår ikke uden krig og stridigheder, men da han først er regent, bliver der fred i mange år. Tiden regnes i Før og Efter Erobringen og går i Ild & blod til år 283.

Slægten Targaryen er af valyrisk blod, og de er drageherrer. Aegon gifter sig med sine to søstre, og de tre søskende rider på hver sin drage. Deres slag skildres i detaljer, og især Den Første Dorniske Krig giver stof til eftertanke. Den 80 år gamle dronning af Dorne, også kaldet Dornes Gule Tudse er tyk, halvblind og halvskaldet, men skarp som en knivsæg. Dornes valgsprog er Ubesejret, ubøjelig, ukuet, og dronningen nægter at overgive sig til Aegon. Da Aegons hær sætter ud for at erobre Dorne, finder de markerne afbrændte, brøndene forgiftede, og borgene tomme. Siden kommer det til fred, i hvert fald indtil Aegons død.

Aegon har to sønner, en med hver af sine søstre. Den ene er digterisk og ubeslutsom, den anden en uovertruffen kriger, og så er den gal igen. Her er alt i krigslist, forræderi, heltegerninger – og drager der er afgørende for udfaldet af slagene. Aegons drage er den kæmpestore Balerion, mens hans tiptipoldebarn Baela rider på en drage, der kun er på størrelse med en hest.

Fortælleren er ærkemester Gyldayn. Han støtter sig til forskellige kilder, blandt andet Munkuns Sandfærdige skildring, men fortæller også om rygter og andre mulige fortolkninger af begivenhederne. De mange slægts- og krigsberetninger suppleres af klip fra dagligdagen i Westeros, som eksempelvis diskussionen om hvorvidt en utro hustru må straffes med seks slag med en stok af lovformelig tykkelse.

Illustrationerne fremstiller begivenheder og personer i grå, men dramatiske nuancer der leder tankerne hen på en svunden tid.

Der er en stamtavle bagerst i bogen. Det kan være vanskeligt at forsøge at holde styr på alle karakterer, men man kan få fuldt udbytte ved blot at fastholde de navne, der også findes i Game of Thrones: Stark, Baratheon, Greyjoy, Lannister.

Ild & blod

Huset Targaryens storhed og fald

En historisk skildring af huset Targaryen, Westeros’ konger

Bind I

George R. R. Martin

Oversat af Signe Lyng

Illustrationer af Doug Wheatley

644 sider

Gyldendal

Udgivet: 20.11.2018

Birte Strandby