En lille godbid til ledere med personaleansvar

Jeff bliver ansat i sin onkels virksomhed, et byggefirma med en årlig omsætning på 30 millioner US dollars, og ikke nok med det: Onklen får konstateret en sygdom, og Jeff forfremmes uventet til direktør. Han har gode støtter i to andre ledere, men hans nye position kommer på et tidspunkt, hvor virksomheden lige har fået to store ordrer, der skal ansættes nye folk, og Jeff er langt fra sikker på, at han har talentet til den krævende rolle.

På grund af de nye projekter skal der ansættes 80 mand – 80 fordi der er brug for 60, man forventer en vis gennemstrømning i ansættelserne, og firmaet har en historie med folk der har sagt op i vrede. Det bekymrer Jeff og han aftaler med sine to ledere, at de begynder med at udvide lederstaben med en enkelt mand, der skal være ydmyg, begavet og sulten. Ydmyg betyder groft sagt, at man sætter teamet højere end egen person, begavet er social begavelse, altså evnen til at omgås andre mennesker, og sulten betyder, at man har behov for mere: flere opgaver, mere at lære, mere ansvar.

Efter nogen tid fanger Jeff og co., hvordan de tre medarbejderværdier bedst afsløres hos dem der kommer til jobsamtale. De får ansat mennesker af den rette støbning, og projektet slutter næsten med happy ending.

Modellen beskrives i slutningen af bogen og ligeså de tre værdier samt hvordan man udvikler dem hos sine medarbejdere.

Det er en interessant ide at præsentere ledelsesteori som let skønlitteratur. Det glider hurtigt ned, men det er irriterende, når bogens karakterer serverer halvdårlige vitser, smiler konstant og bruger udtrykket idiot om dem, der ikke er sultne, begavede eller ydmyge. Desuden er der en arrogant holdning hos lederne og et tydeligt, udansk hierarki: en medarbejder beskrives som følger: Kim, som var lidt kvikkere, end hendes position i firmaet måske kunne indikere…

Det er spørgsmålet, om organisationsteorien tilføres noget nyt, men til gengæld er formen ganske underholdende.

Den ideelle holdspiller

En fortælling om det gode samarbejde

Patrick Lencioni

Oversat af Annette Rosenberg

213 sider

Gyldendal Business

Udgivet: 2016

Birte Strandby