Med sin tredie roman ‘I køkkenet’ slår den 42-årige Monica Ali igen til med en herlig roman. Monica Ali er en forfatter med et forrygende fortællegen. Hendes første roman ‘Brick Lane’, gav Monica Ali en nominering til den prestigefyldte Booker Man Prize og succes-romanen er også blevet filmatiseret.
‘I køkkenet’ er en fejende flot fortælling om køkkenchefen, Gabriel Lightfoot, på London-hotellet Imperial og alle hans problemer.
Der er selvfølgelig en lang række problemer med at at styre et stort hotelkøkken med skiftende personale og arrangementer der hver gang skal køre problemfrit. Gabriel knokler på for at nå det hele, og han er i gang med planer om at åbne sin egen restaurant med nogle noget ulædne forretningspartnere. Men så begynder det hele at gå i opløsning. Den ukrainske altmuligmand bliver fundet død i kælderen. Tilsyneladende har han boet i et af den mange kælderrum under det gamle hotel, og det ser ud til, at han er faldet uheldigt og slået skallen i stykker på et håndtag til en gulvlem.

Gabriel bliver som besat af sagen. han vil finde ud af, om der sket en forbrydelse, men virkeligheden går helt i stykker for ham undervejs. Han bliver indvolveret med en mystisk hviderussisk, løsansat stue pige på hotellet og mister sin faste kæreste.
Der foregår skumle ting på hotellet, men Gabriel kan ikke finde ud af, hvad det præcist er, som foregår og tingene begynder at skride for ham. Farens kræftsygdom slår ind over ham med erindringer fra barndommen, der bringer mere opløsning til hans opkogte tilstand.

Han finder efterhånden svarene på nogle af sine spørgsmål og de mærkværdige hændelser på hotellet, men samtidig kører hans psyke helt i bund. En nærværende og vedkommende roman som flyder let og ubesværet om en kok, de’I køkkenet’ er en veloplagt, morsom, lidt mystisk og meget følsom beretning fra en særdeles multietnisk arbejdsplads, og et rap over fingrene med de, der groft udnytter den billige og desperate, der legalt eller illegalt søger job og hjælp i England. En nærværende og vedkommende roman som flyder let og ubesværet om en kok, der bliver mere og mere grydeklar.

Forfatter: Monica Ali
Oversættelse: Vibeke Houstrup
527 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 15.10.09

Jan Vandall