Villads Kok Mortensen rejste i 2009 rundt i Himalaya på motorcykel, og det har resulteret i denne bog – en kærlighedserklæring til motorcykelkørsel i verdens største bjergkæde. Størstedelen af bogen består af fantastiske fotografier af mennesker og miljø, bjerge og storslået natur der giver åndenød, bare man ser på billederne – og også i virkeligheden på grund af den tynde luft i højderne. Der er også vidunderlige billeder af mennesker på ruten, lokale, munke, en cirkusfamilie, tebryggere og en migrantfamilie der hugger skærver og blander asfalt.

Ruten er beskrevet i bogen, og eksempelvis fremhæves en jernbanelinje mellem byerne Kalka og Shila. Den er på UNESCOs verdensarvsliste og går gennem 102 tunneller og over 87 broer på den kun 96 kilometer lange strækning. 

Turen var ikke uden forhindringer. Veje i Himalaya hjemsøges af jordskred, jordskælv, kraftig monsunregn og tung trafik, og udover det kan det være særdeles krævende at skubbe sin motorcykel gennem snemasserne i tynd bjergluft.

Der er også møde med lokale kulturer, med klostre der er bygget ind i bjergsider – og med stærkt erotiske friser i hinduistiske templer. Senere er de erotiske motiver blevet forbudt i hinduistiske templer – fordi hverken kristendommen eller islam kunne tolerere dem. Til gengæld er det ikke forbudt at hænge et billede af Arnold Schwarzenegger under et billede af Buddha på sit tehus.

I indiske landsbyer har de fladskærms-tv og smartphones, men det kniber med strømforsyning, kloakeringen er sporadisk, og der er ikke indlagt vand, så bjergbønder må ofte gå langt til vandposten.

Et særligt bjergtagende foto er fra bjergpasset over Himalaya. Vi kan ganske vist ikke se nogen af de velnærede gribbe, der flyver rundt over hovederne på turisterne, men man får et indtryk af de store dimensioners verden.

Hvor jorden møder himlen

På motorcykel gennem Himalaya

Villads Kok Mortensen

136 sider

Udgivet: 2021

mellemgaard