Den totale mangel på sammenhæng mellem pigen, der engang stod på en tennisbane, og kvinden, der sover i kørestolen, får tiden selv til at virke som en ond tryllekunst.

Caroline Albertine Minor er en ordkunstner, der får sneget indsigt og forståelse ind i læserens hjerne uden besvær og uden protester. Hun kan ikke misforstås, hun kan kun inhaleres. Og derfor kan man nikke bekræftende mod den række af forbløffende personager, man bliver præsenteret for i Hummerens skjold. Titlen handler om hummerens skjold der bliver for lille, når hummeren vokser, hvorfor den en dag må efterlade det og gemme sig, nøgen og sårbar, indtil et nyt skjold i bedre pasform er vokset frem. Fortællingen kommer fra en rabbi, der bruger den som allegori på menneskelig sårbarhed, og videoen med rabbien får Niels i en mail fra sin søster, som han ikke ellers ser noget til.

Niels og hans to søstre står centralt i fortællingen. Om Niels ved vi, at han sætter plakater op, at han ikke har haft fast adresse i et par år, men for tiden logerer hos Cosmo. Hans søster Sidsel er konservator og mor til en datter. Da hun pludselig får en chance for at komme til London i embeds medfør, overdrager hun ansvaret for datteren til Niels, der tager barnepasserjobbet på sig. Sammen med barnet besøger han den moster, som Sidsel og hendes datter ikke har plejet omgang med, siden datteren var en baby. Fordi mosteren der ellers havde lagt sine alkoholiske tilbøjeligheder bag sig fik drukket sig fuld, mens hun var babysitter.

I det hele taget får Sidsels afrejse flyttet rundt på forhold og holdninger. Den tredje i søskendeflokken er Ea der bor i San Franciso sammen med en kæreste og en steddatter. Og med til persongalleriet hører også Eas clairvoyante bekendt, der for Ea er en potentiel mulighed for at komme i kontakt med sin mor. Det mislykkes i første omgang, men hun møder overraskende sin afdøde far. Og handler det ikke om menneskelig sårbarhed, så handler det måske om møder og deres betydning. Om hvordan forventninger ikke indfries, men overrumples og fører over i andre baner. Om liv der ikke når at afslutte.

Lidt forvirrende, men stilistisk enestående, og måske en allegori på livet.

Hummerens skjold

Caroline Albertine Minor

292 sider

Gutkind

Udgivet: 20.8.2020

Birte Strandby