Hr. Brums juleaften er den femte i serien og den godmodige bjørn Hr. Brum og hans venner guldfisken Guld-Iver og Grævlingen. Denne gang er de taget ud for at finde et rigtigt flot juletræ, men da de finder et særligt flot eksemplar, så kommer de tarvelige Bæver Bondemand og fortæller dem at de ikke må fælde træet. Det er forbudt.
Senere finder vennerne ud af at Bæver Bondemand åbenbart bare ville have træet for sig selv. Han har fældet det og taget det hjem. De følger sporene fra det forsvundne træ og finder det i Bæverfamiliens  stue. Her kommer de tilfældigvis lige til at smage en smule på al den dejlige julemad, og inden de får set sig om, har de fået alle herlighederne sat til livs og er faldet i søvn. De vågner først da Bæver og hans familie kommer hjem.
De tre er fanget i en rigtig umulig situation, men Brum får reddet situationen på en fornøjelig måde.
Hr. Brums juleaften er en ganske morsom lille historie. Den er måske ikke helt i overensstemmelse med god takt og tone at Bæverfamilien mister julemaden, men den går i nogle sultne maver, og Bæverne bliver narret til ikke at være sure. Moralen må være, at man bestemt skal ikke snuppe et flot juletræ for næsen af dem der kom først. Fine billeder og sjov tekst til de små.
Tekst og ill.: Daniel Napp
32 sider
Forlag Lamberth
Udg.: Dec. 2010
Jan Vandall