Ser du et lille fly i luften, kan du næppe lade være med at tænke på Marian Graves. Hvis du altså har læst Himmelstormere af den amerikanske forfatter Maggie Shipstead. Den knapt 700 sider lange roman fanger sin læser i et frydefuldt favntag af læselyst. Den udmærker sig også ved, at der ikke er et overflødigt afsnit.

Marian Graves var kendt i samtiden for at være en overmåde dygtig pilot med et stort vovemod. Hun forsvandt i 1950 sammen med sin navigatør i et Dakota fly. Hun ville i en cirkel flyve hen over de to poler. Det går galt på Dronning Maud Land på Sydpolen, ikke så langt fra målet i New Zealand, hvor turen  startede. De havde da tilbagelagt 20.123 sømil.

Allerede som 15-årig besluttede hun sig for, at hun ville være pilot. Det lykkedes efter et år at få undervisning og komme i luften. Takket være en rig kvægfarmer, der viser sig at være spritsmugler. Der er spiritusforbud i USA.  Marian henter smuglervarer med fly i Canada. Hun gifter sig med sin velgører, men han er et ondt menneske. Marian flygter til Alaska, hvor hun flyver fragt under vanskelige forhold. Hertil kommer, at kvindelige piloter er ugleset.

Da anden verdenskrig bryder ud, melder Marian sig til en britisk organisation, der hverver kvindelige piloter til flyve forskellige typer fly fra fabrikker og værksteder hen, hvor der er brug for dem i den allierede krigsførelse.

Der er mange andre personer i romanen.

Der er først og fremmest Marians  tvillingebroder Jamie. Deres far, kaptajn Graves, afleverer sine to  spæde børn til deres onkel Wallace  i en lille by i staten Montana. Det sker efter at Graves` passagerskib bryder i brand og forliser i september 1914. Moderen omkommer. Kaptajnen har sat sit ry på spil ved at redde sine børn og sig selv fra det brændende skib fremfor andre passagerer. Graves forsvinder, da han har afleveret Marian og Jamie.

Wallace  er for så  vidt klar til at tage sig af børnene, men de får lov til at boltre sig som de vil. Marian er vild med teknik og  lærer sig hurtigt at reparere og køre bil. Hun  bliver chauffør for en bager og tjener en skilling. Jamie er et mere stille gemyt. Han besidder ikke den rastløshed som præger søsteren. Jamie bliver billedkunstner og tjener som sådan i US Navy  under verdenskrigen.

Deres fælles barndomsven, Cabel, kommer til livet igennem til at betyde vældig meget for tvillingerne. Deres skæbner er trods forskelligheder tæt forbundet med hinanden.

De to har hver deres komplicerede kærlighedshistorier, som er  smukt beskrevet.

Da krigen er ovre, beslutter Marian  sig for den store cirkelflyvetur fra pol til pol. Hvorfor bliver hun spurgt og svarer: Det skal jeg bare. At være et med universet er hendes ønske. Hvordan og hvorfor Merian får midlerne til den store tur, er i sig selv en spændende beretning.

Forfatteren lader den nutidige Hollywood skuespiller, Hadley Baxter, være jeg-fortæller  i nogle afsnit. Hadley Baxter får efter en offentlig skandale tilbud om at spille Marian i en film om den kvindelige pilot. Baxter lever sig efterhånden ind Marians liv og tankegang. Hun kommer under vejr med nogle oplysninger, som viser sig at være en mildt sagt overraskende slutning på de sidste sider af den mesterlige roman.

Himmelstormere

685 sider

Forfatter Maggie Shipstead

Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

Gyldendal

Udkommet juni 2022

Anmelder Bjarne Gregersen