Amadeo Sixten Sparra hedder vores jeg-fortæller. Han er en ung mand med en naivitet, der er en Forrest Gump værdig. Han er søn af en tidligere hippie og medlem af Danmarks Kommunistiske Parti, og på grund af hippietidens hashtåger ved hun ikke, hvem Amadeos far er.

Amadeo blev mobbet i skolen, men er nu et menneske i nogenlunde balance med sig selv. Han har en god veninde, Tina, der opkøber dødsboer, sælger på loppemarkeder og i øvrigt lever af at ordne computere for folk. Tina skriver en jobansøgning for ham, og måske netop fordi han er så naiv, får han jobbet som altmuligmand for en lokal svindler, Falch-Andresen. Arbejdet består blandt andet i at passe haven og tage sig af småreparationer, når han ikke bliver sat til at kontrollere, at Falch-Andresens søn passer sine lektier. Falch-Andresen er en seriøs belastning for sine omgivelser, og Amadeo må hjælpe både sønnen og Falch-Andresens tiltrækkende, unge kone.

Trods den noget besynderlige titel – som er forklaret i romanen – er det en fin og humoristisk lille skildring af mennesker med  fejl og mangler og forbløffende store overskud, når deres medmennesker har brug for hjælp. 

Skulle man studse over noget, så er det måske, at Amadeo har så meget styr på havepasning efter at have boet i lejlighed sammen med sin mor, siden han var ti år. Amadeos mor er ikke længere kommunist, men holdningerne til natur og forbrug kendes stadigt bedst fra venstrefløjen, og den kontante Tina holder heller ikke meningerne for sig selv:

… når jeg ser, hvem I andre stemmer på, kan jeg ikke lade være med at tænke, at stemmeboksene burde omdannes til lokummer, så stemmesedlen kunne bruges til noget fornuftigt.

Hele blåbær på tube

Claus Peter Horstmann

188 sider

Forlaget Legimus

Udgivet: 2022

Birte Strandby