Så kom tredie og sidste del af brødrene Ellemoses trilogi om superterroristen Sebastian de la Cour og hans organisation Manus Albino. Vi er nu nået op på 1340 siders forrygende spænding i denne thriller i international kvalitet.

Vi forlod vores hovedpersoner, med kriminalkommissær Henning Lorenzen liggende hårdt kvæstet med det ene ben sprængt af, og den megaintelligente Louise Jensen er efter Sebastians ordre blevet kidnappet af en international lejemorder.

Hidtil er det meste af Sebastians terrorplaner lykkedes. Statsministeren er blevet myrdet for åben skærm; men det lykkes dog for Louise og Lorenzen at forpurre et planlagt terroranslag med massemord nytårsaften på Rådhuspladsens festglade menneskemængde. Senere har Sebastian for det ikke skal være løgn orkestreret mordet på majestæternes majestæt fra verdens ældste kongehus, selveste dronning Margrethe, den gode dronning er blevet likvideret lige efter sin nytårstale. Sebastian er flygtet fra fængslet og er i fuld gang med igen at sprede død og ødelæggelse i Danmark.

Et par ministre bliver myrdet, men det lykkes heldigvis for Louise at dræbe sin bortfører, så hun kan hjælpe til med jagten på superterroristen. Myndighederne er dog langt bagefter den velorganiserede Sebastian. De nye trusler mod regeringen og politikerne er ved at skabe panik. Politikerne flygter til de underjordiske regeringsbunkere, der blev bygget under den kolde krig, Men det har Sebastian selvfølgelig både forudset og satset på. Han vil simpelthen ødelægge samfundsstrukturen og udrydde landets ledelse – og har en drøm om selv at overtage magten.

Kampen mod Manus Albino bliver en hæsblæsende og yderst blodig affære, hvor politi og efterretningstjeneste hele tiden halter efter Sebastians initiativer, og vi nærmer os det totale Ragnarok.Til slut afhænger Danmarks skæbe af en håndfuld mennesker evne til at forudsige Sebastians træk, hvilket synes noget nær umuligt.

Han er en hård nød at knække.

Jeg skal ikke afsløre mere af den underholdende spænding, men det må blive svært for nogen forfattere at toppe denne trilogi hvad angår terroranslag mod den danske stat og dens institutioner, når både den stakkels dronning og adskillige ministre myrdes. Det er rigtig godt gået af brødrene, og noget af det bedste thrillerspænding jeg har set fra danske forfattere. Godt og velkomponeret plot, flydende sprog og tyk spænding. Især er det sidste afgørende slag med Sebastian smart tænkt. Læseren præsenteres for en bøddel, som sidder lige i skabet.

Ingen vil blive skuffede over at finde bøgerne om Manus Albino under juletræet. Det er læsning, som vil kradse godt og grundigt i nerverødderne.

Havfruens død

Forfattere: Søren & Morten Ellemose
545 sider
Byens Forlag
Udg.: 30.11.2011
5 glober

Jan Vandall