I lighed med Bent Haller har Jesper Wung-Sung en mærkelig og fascinerende evne til at finde sære fortællinger, hvor man ikke troede der var nogen. Derom bevidner blandt andre romanen Zam – om zombien der gerne ville ligne et menneske.

Guldfisken Glimmer handler, som titlen antyder, om en guldfisk. Umiddelbart er det vanskeligt at forestille sig, at det kan være særligt uhyggeligt, men det er det.

Det begynder lykkeligt for Glimmer. Han bliver købt af en lille pige, Maja. De har et varmt og venskabeligt forhold, og hun kysser hans bowle godnat hver aften. Glimmer smiler og slår smut med halen; men alt har en ende, og en dag begynder Maja at interessere sig for drenge, særligt en dreng. Desværre kan drengen ikke lide Glimmer, og han ender med at hælde ham i toilettet.

Glimmer lever et hårdt liv i kloakken. Det er en kamp for overlevelse. Der er truende væsener som Højre Venstre Flænser og Termigator. Glimmer skal både undgå at blive spist og selv finde noget at spise. Udover det har Glimmer kun en tanke i hovedet: hævn!

Hvordan en guldfisk hævner sig, og hvorfor det skal foregå til Halloween, skal man være Wung-Sung for at udtænke, og her bliver bogen både syret, uhyggelig og absurd morsom, men selv guldfisk har krav på en slags retfærdighed i denne verden.

Der er mange gode muligheder for at lægge en tolkning ind over romanen, hvadenten man nu synes der er noget klimakrise, et klassisk rejsen-ud-og-rejsen-hjem-eventyr eller bare en gang ‘nature strikes back’ over bogen.

Guldfisken Glimmer

Jesper Wung-Sung

104 sider

Aldersgruppe: 9+

Høst & Søn

Udgivet: 13.09.2019

Birte Strandby