Monstrøs ungdomsroman om teenagedæmoner

Pip er teenager med alt hvad dette indebærer af grænsesøgende adfærd og glæde ved provokationer, og så lige lidt mere. Hun er så vred, at det munder ud i destruktive angreb på uskyldige, og hun manipulerer ondskabsfuldt med sine medmennesker blot for at såre dem.

Det lyder voldsomt, og det er voldsomt, og naturligvis er der en årsag, der røbes lidt efter lidt. Så må læseren selv bedømme, om årsagen på nogen måde forklarer eller berettiger Pips opførsel.

Pip bor på en efterskole. Hendes far er forstander og sammen med sin nye, unge kone venter han barn. For at holde afstand til familien flytter Pip sammen med Liv på skolens pigegang. Liv og veninderne tager smukt imod Pip, og set udefra kunne det godt ligne en sammentømret pigegruppe, men Pip gør ikke noget der ikke på en eller anden måde bliver undergravende for venskaberne og for venindernes selvværd. Liv forelsker sig, og Pip går i gang med at besnære hendes elskede, og Pip excellerer også inden for mundtlig mobning.

Det ender dårligt, men Pips venner er bedre end hun er, og måske får hun en ny chance. Teenagevreden findes i mange udgaver, denne er usædvanlig ond.

Der er god karakteropbygning, den sympatiske, usikre Liv der er hjælpeløs, når Pip angriber, forældrene der miljømæssigt er fremme i skoene, men klar til at gå på kompromis, når de selv er pressede. Herudover er der Pips egen personlighed, der til en vis grad er overbevisende, men alligevel ikke helt begrunder alle de ondskabsfulde udfald hun har mod sin omverden.

Mette Egelund Olsen og Margrethe Schmidt

Fucking monster

165 sider

Vild Maskine

Udgivet: 17.04.2018

Birte Strandby