Den tredje graphic novel om syvårige Riad, hans franske mor og hans syriske far. Familien bor nu i landsbyen Ter Maaleh i Syrien. Det passer ikke Riads mor. Hun savner livet i storbyen og er ved at gå i frø. Riads far er mere optimistisk og har planer. Farmoren beklager, at faren ikke er mere religiøs og mener, at hendes sønnesønner skal omskæres. Riads far er ikke enig men beslutter at holde ramadan, og det vil Riad også prøve. Riad spekulerer en del over religionen. Han er ikke overbevist om Guds eksistens, men han tror fuldt og fast på julemanden og tandmusen.

Den syvårige gør sit yderste for at leve op til lærerens forventninger, både for at få ros og for ikke at blive slået med den kæp læreren bruger til disciplinering af eleverne. I frikvarterene står Riad og hans ven stille og kigger på deres skosnuder, så de ikke møder blikkene fra skolens bullies. En dag møder deres lærer ikke. Efter en time går enkelte elever hjem. Riad beslutter sig at gå efter to timer. Men det skulle han aldrig have gjort.

Skolen er hård ved børn, og det er derfor lidt af et kulturchok, da han kommer i skole under et ophold i Frankrig. Her oplever han den sært venlige lærerinde der aldrig slår eleverne.

Illustrationerne fremstiller glimrende familiens personligheder, Riads fætre og farmor, lærerne, farens ven og beundrer, og Conan Barbaren der sætter gang i fantasien hos drengene. Riads egne følelser og overvejelser får man også et godt indtryk af, både når han mobber sin lillebror og han fedter for læreren.

Det er underholdende læsning og en let og super formidling af kulturforskellene mellem Frankrig og Syrien.

Fremtidens araber 3

En barndom i Mellemøsten (1985 – 1987)

Riad Sattouf

Oversat af François-Eric Grodin

150 sider

Cobolt

Udgivet: 2017

Birte Strandby