I 2019 døde forfatter Toni Morrison. Hun blev den første afroamerikanske kvinde, der modtog Nobelprisen i litteratur tilbage i 1993. Senere modtog hun præsident Obamas frihedsmedalje. Nu udkommer seks af hendes essays i bogen ”Forestillingen om de andre”. Den er en del af den prisværdige serie Antiracistiske klassikere fra Informations Forlag. Det forekommer i dén grad at være vigtig og vedkommende litteratur. 

”Forestillingen om de andre” udspringer af en række forelæsninger Toni Morrison afholdt i foråret 2016 og frem på Harvard University. Hendes hovedfokus var at undersøge racismens mange former og udtryk. Denne bog henvender sig både til dig, der allerede kender Toni Morrison og til dig, der ikke har stiftet bekendtskab med hendes forfatterskab. Uanset hvad, så får du som læser af bogen stor lyst til at kaste dig over hendes romaner efter endt læsning – eller måske at finde en podcast om eller med hende. 

Forfatter, journalist og National Book Award-vinder Ta-Nahesi Coates har skrevet bogens rammende forord. Her sætter han scenen for bogens emne og aktualitet. 

”Forestillingen om de andre” rummer følgende seks essays: 

  • Romantisering af slaveri 
  • At være eller blive den fremmede
  • Farvefetichisme 
  • Konfigurationer af sort 
  • Den anden i fortællekunsten 
  • Den fremmedes hjem

I de seks essays tager forfatteren os til en start med tilbage til sin egen barndom i starten af 1930’erne. Hendes første oplevelse med farve stammer fra hendes (kulsorte) oldemor fra Michigan. Hun foragtede, at Toni og hendes søster ikke var sorte nok. De var ”besudlede, ikke rene” som forfatteren formulerer det. Toni Morrison beretter, at det lærte hende hvordan, at ”mindreværd på grund af andethed består”. Siden fulgte stribevis af lignende eksempler i hverdagen. 

Toni Morrison var en stor kapacitet på sit område og kunne i dén grad sin amerikanske historie. Hun sætter racismen ind i et større perspektiv og trækker i sagens natur tråde til slaveriet. Hun eksemplificerer med beretninger om b.la. slaveejeren Thomas Thistlewood. Der trækkes også – kort – tråde til nazisterne. Undervejs får læseren referencer til Toni Morrisons eget liv. Forfatterskabet inddrages i vidt omfang. Toni Morrison forklarer, hvordan hendes karakterer og tematikker både er hentet fra den amerikanske fortid og samtiden. I romanerne trak hun på egne erfaringer med det at være ”en af de andre”. Det er barsk læsning. Forfatterskabet omhandlede b.la. vold, slaveri, misbrug, racisme og fattigdom. 

”Forestillingen om de andre” er rig på teksteksempler fra erindringer og skønlitteratur, der inddrager fremmedhed. De taler for sig selv, idet de skildrer det ulige magtforhold mellem sorte og hvide. Toni Morrison er desuden en garvet fagperson, der eksemplificerer med dokumentation i form af undersøgelser, evidens og eksempler fra andre eksperter. Toni Morrison klæder dig på til at forstå racismen og dens ekskluderende mure.

Som læser bliver man efter endt læsning uvilkårligt mere bevidst om, hvordan fremmedhad skabes i den kollektive bevidsthed. Det er uhyre vigtig læsning. Nu og da kan bogen måske forekomme en kende udfordrende for den danske læser. Teksterne er trods alt også udarbejdet i forbindelse med universitetsforelæsninger på Harvard. Især referencerne kan virke svært tilgængelige for menigmand, men lad dig ikke skræmme bort, blot fordi du ikke er dus med de nævnte personerne. Det er ikke en hindring for en meningsfuld læseoplevelse. Sproget er både smukt og skarpt på én og samme tid. 

”Forestillingen om de andre” er en lille bog på kun 120 sider. Den gør ikke meget væsen af sig, når den ligger på bordet, men du glemmer den ikke igen! Det kan lyde en kende højstemt, men hvis man er upåvirket af mødet med farvefordomme, er der noget galt. Så enkelt kan det siges. Desværre er USA forsat holdeplads for racisme, og Toni Morrison er så meget mere desto vigtig at læse og forholde sig til. 

Forestillingen om de andre

Forfatter: Toni Morrison

Oversættelse: Lotte Follin

Forlag: Informations Forlag

110 sider. Hæftet. 

Udgivelsesdato: Den 12. april 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg