Sue Monk Kidd har gjort det til sit varemærke at skrive romaner fra de amerikanske sydstater, hvor hun selv er vokset op. Ofte skriver hun om den sorte befolkning samme sted. Denne roman er ingen undtagelse. Vi er i Charleston, South Carolina, i 1803. Det er et samfund, hvor ” det at eje et menneske er lige så naturligt som at trække vejret”. Pigen Sarah, som er datter af en rig plantageejer, får sin egen slave i fødselsdagsgave, den 10-årige pige Hetty, eller Håndfuld, som hendes egen familie kalder hende. Romanen fortælles på skift af disse to piger, gennem de næste 35 år, og vi får et indblik i livet som kvinde, og livet som slave i denne periode.

Sarah er allerede fra starten af romanen modstander af slaveri, hun vil uddanne sig og ønsker at blive Amerikas første kvindelige jurist. Det får hun hurtigt at vide at hun kan glemme alt om; en kvinde skal gå hjemme og holde hus og føde børn, uddannelse er mandens domæne. Sarah forsøger at give Hetty tilbage, men da det ikke lykkes, lærer hun hende at læse og skrive – i smug, da det i sig selv er strafbart at lære en slave at læse. Trods de to pigers vidt forskellige situation, og også meget forskellige temperamenter, opstår der hurtigt en slags venskab mellem dem. For Sarahs vedkommende formentlig baseret på skyld, og for Hetty på det faktum, at hun er skrevet op på den liste over husets inventar og familiens ejendele, ”lige efter vandtruget, trillebøren, lægtehammeren og en skæppe flintmajs”.

Det er lykkedes forfatteren godt at give både Sarah og Håndfuld troværdige stemmer, de fortæller på hver deres måde om den manglende frihed, som de har tilfælles, og om de vidt forskellige muligheder de har for at gøre op med ufriheden. Karakteren Sarah er baseret på en historisk person, Sarah Moore Grimké (1792-1873), som kæmpede for kvinders rettigheder og slaveriets afskaffelse.

Skal man ærgre sig over noget, må det være skildringen af Sarah, som er beskrevet som lidt for ”god” og ordentlig, og fra barnsben så overbevist om det forkerte ved slaveri, helt upåvirket af sin egen families værdier og levemåde. Venskabet mellem de to opstår næsten for let og uhindret. Det virker en anelse utroværdigt, i en ellers velresearchet, spændende og medrivende roman, omend af den kulørte, amerikanske slags.

Sue Monk Kidd
Oversat af Ulla Oxvig
421 sider
Gyldendal 28/4- 2015

Anmeldt af Maibritt Lindblad