Ich verstehe nur Bahnhof

Det handler om Tyskland og tyskerne, om 100 tyske ord og udtryk, hvad de dækker og i nogle tilfælde historien bag. Ich verstehe nur Bahnhof svarer stort set til på dansk at sige ‘Jeg fatter hat’, men kan også bruges til at afvise en samtale.

Teksterne er korte ca. en side hver og ledsaget af humoristiske sort/hvid illustrationer der glimrende viser, hvad ord og begreber dækker over.

Det er en underholdende samling, og man får trods den lette tone faktisk et bredt indtryk af vores naboer. Der er stadig noget med punktlighed og kvalitet, men der kommer også nogle overraskelser undervejs.

Eksempelvis går en tysker til læge 17 gange i gennemsnit på et år. Det er angiveligt gigt der er hovedårsagen til de mange besøg hos lægen. Gigt er en folkesygdom, og Rheuma-ophold en del af lindringen.

Samtidigt har de relativt nye Heilpraktiker en voldsom søgning. Der findes 47.000 Heilpraktiker i Tyskland, og de udøver healing, homøopati, akupunktur og andet. Området er i modsætning til de fleste andre erhverv stort set ikke reguleret, og Heilpraktiker må give indsprøjtninger og foretage indgreb.

Historisk er Tyskland som bekendt andet end Wagner, Goethe og Frau Merkel. Det er også historien om en krig for 75 år siden, en krig som tyskerne selv har haft det vanskeligt med, men nu møder med begrebet Vergangenheitsbewältigung, det vil sige at acceptere den belastende fortid. Som gæst i landet er det praktisk at vide, at der stadigt er ‘uskyldige’ ord, der ikke længere kan bruges på samme måde, såsom der Führer, entartet, heil.’

Og med hensyn til sprog og ord så er der i den neutrale genre en omtale af det, som man på sprogstudier i gamle dage kaldte faux amis, falske venner. Det drejer sig om ord der betyder noget andet end forventet, som eksempelvis Öl og Ost, olie og øst.

Vi kommer vidt omkring i sprog og kultur, men ikke så dybt. Tyskerne er trods svindel i bilbranchen stadigt lige begejstrede for både køretøjet og deres Autobahn. Samtidigt omtales Tysklands grønne parti, Die Grünen som succesfuldt, men hidtil har de ikke haft held med deres forslag til reduktion af bilisme og kød.

Udmærket tidsfordriv, når man sidder i toget mod Berlin.

Fingerspitzengefühl

100 ting du ikke vidste om Tyskland og tyskerne!

Torben Kitaj

Illustreret af Lars-Ole Nejstgaard

275 sider

Turbine

Udgivet: 2020

Birte Strandby