Paula er et lykkeligt barn i en harmonisk tilværelse, der aldrig forandrer sig. Der er moren og storesøster Elisabeth der laver mad, der er somrene hos bedsteforældrene, skiture med veninden Karen, et perfekt barneliv med åbne sanser og dyb fred.

Men intet varer evigt. Faren er ikke helt tilfreds i sit job. Elisabeth går på Kristeligt Gymnasium og frygter for matematikeksamen.

Paula falder over et af mors breve til mormor, hvor der står, at de to mindste, Paula og hendes lillebror Lasse, læser i børnebiblen. Det undrer hun sig over, for de ikke åbnet den, siden de fik den. Senere går hun mere målrettet efter brevene, og der står også, at far er glad for jobbet, og at Elisabeth fik en fin karakter i matematik. I Paulas første tolkning skyldes løgnene, at mor ikke vil fortælle noget slemt til mormor med det svage hjerte, men hvordan bliver de i løgnen, når de skal besøge mormor til sommer?

Paula vil helst fortælle Elisabeth, at hun er lige så meget værd, selv om hun ikke består matematik, men hun er alene med sandheden, familiens løgnedetektor, og det lider hun under:

Og det smertede hende, så cornflaksene og syltetøj af bær, de havde plukket i Østfold i sensommeren, ikke smagte lige så godt som før, morens brev til mormoren havde tilbagevirkende kraft.

Paula begynder at sammenligne sit liv med Karens. I Karens familie er det ikke nødvendigt at lyve. Der er tilværelsen ikke bestemt af bedsteforældre, religion og stramme normer. For Paula bliver dannelsesrejsen en tung vandring fuld af undren, indlevende beskrevet af forfatteren.

Vil man vide, hvordan adgangen til voksenlivet ser ud, skal man spørge Vigdis Hjorth.

Femten år

Det revolutionære forår

Vigdis Hjorth

Oversat af Karen Fastrup

186 sider

Turbine

Udgivet: 03.02.2023

Birte Strandby