Endelig bekræftes den mistanke, man har haft i årevis: Christiansborg er en selvforsynende landsby … Det er let at komme på afstand af det virkelige liv, som foregår uden for Christiansborg. Det forklarer jo mangt og meget om vores lovgivning!

I øvrigt er det en tæt beskrivelse af op- og nedture i Det konservative Folkeparti fra 1993 – 2001 begyndende med en grundig gennemgang af Tamil-sagen med dens skurke og ofre og den borgerlige regerings fald. Senere afsluttet med Hans Engells eget møde med en betonklods på Helsingørmotorvejen og den efterfølgende ansættelse som chefredaktør på Ekstra Bladet

Bogen rummer mange interessante oplysninger. For eksempel er det her, vi skal finde forklaringen på spindoktorens opfindelse i Danmark. Denne dukkede nemlig op umiddelbart efter Tamil-sagen, der betød, at der gled et jerntæppe ned mellem journalister og forvaltere. Embedsmændene trak sig tilbage fra medierne, og spindoktoren kom i stedet.

Der er selvsagt også en del kommentarer til og om andre politikere: Anders Fogh Rasmussen var den der sagde, at ombudsmanden kunne hoppe i havnen, Marianne Jelved nævnes for sine belærende enetaler og bedrevidende moraliseren, Fremskridtspartiet omtales som en samling anarkister (hvilket virker lidt underligt, da anarkisme vel strengt taget indebærer tillid til medmennesker?). Og Schlüter skal have sagt (ikke overraskende) om Europaparlamentet: De snakker meget, de rejser meget, de spiser meget.

Det ligner en sand fortælling, selvom der bruges overraskende meget krudt på mudderkastning.

Lidt tiltrængt humor bryder de lange gengivelser, men ellers virker det mest som forfatterens egen (lidt for) detaljerede dokumentation for udviklingen på Christiansborg og i den konservative folketingsgruppe i en hektisk periode.

Farvel til Slotsholmen
Forfatter: Hans Engell
416 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2008
Birte Strandby