Politik handler om tilgivelse.

har Helle Thorning-Schmidt sagt om det at lykkes i toppolitik. Det forstår man godt, når man har læst Qvortrups bog. Der har været en del at tilgive i Thornings regeringsperiode –  i tæt samarbejde med et undertrykt SF og et Radikale med drama queen-tilbøjeligheder, en næstformand der går efter formandsposten og slutteligt også rygterne om, at Thorning var på vej til Bruxelles. Og det har også været sin sag at forsøge at forklare de mange løftebrud, der kendetegnede denne regerings første tid. Hvem husker ikke Carsten Hansens forsikringer om, at akutmodtagelse på Svendborg Sygehus skulle overleve? Og hvem husker ikke betalingsringen med det usexede navn og den dårlige pr-kampagne for et godt projekt, der måske faldt, fordi den i sin foreliggende udgave ville blive let at tackle for eliten men en belastning for den typiske socialdemokratiske vælger. Den tabte valgkamp i den anden ende var en kontant afregning fra klassiske socialdemokratiske vælgere.

Bogen beskæftiger sig hovedsageligt med politik herunder regeringens helhedsløsning: At forhøje statens indtægter, at gennemføre en skattereform, at reformere SU, kontanthjælp og førtidspension og at indgå trepartsaftale for at sikre et øget arbejdsudbud. Ligeledes omtales Thornings beslutning om at fremskrive projekter og dermed skaffe flere jobs, men det der fylder mest er det svære magtspil, der omfatter både forholdet mellem Radikale og Enhedslistens og sidstnævnte partis begejstring for Gini-koefficienten smat hvordan en rocker fra Køge kunne skubbe Sass Larsen ud af regeringsdannelsen og dermed medvirke til, at Vestager blev finansminister. I det hele taget må man undre sig over, at der blev tid til at drive politik, men Qvortrups konklusion er, at Thorning endte på toppen.

Det er en underholdende bog omend en anelse deprimerende, og der er mange ord: Har vi brug for at vide, hvem der er nervøse før hvad, hvordan vejret var og hvorfor Vilhelmsen ikke spiste morgenmad før sin første samtale med statsministeren?

Med hensyn til hvad de egentligt går og laver på Christiansborg så er der mange øjenvidneskildringer på markedet såsom Hans Engells Farvel til Slotsholmen og Peter Mogensens Dødvande, Hans Mortensens Tid til forvandling – Venstres vej til magten og Bertel Haarders selvbiografi.

Henrik Qvortrup

365 sider

People’sPress

Udgivet: 2015