Dansk ekspeditionshistorie

Ejnar Mikkelsen (1880-1971) overdriver ikke en sekundmeter, tværtimod, når han kalder sin bog Farlig tomandsfærd. Mikkelsen beretter om den såkaldte Alabama ekspedition 1909-1912 , som han selv tog initiativ til og var leder af. Formålet var at finde ligene af de omkomne i Danmarks ekspeditionen  tre år før, Mylius-Erichsen, Jørgen Brøndlund og Høeg Hagen,  og  deres optegnelser fra  færden  i Nordøstgrønland.

Bogen udkom første gang i 1955 og nu foreligger der en ny udgave med mange illustrationer og med forord af Mikkelsens barnebarn Naja Mikkelsen.

Skonnerten Alabama stævner ud fra København sommeren 1909 med syv mand om bord. Forskellige forhold gør, at skibet ankommer så sent til Østgrønland, at det på grund af is ikke kan nå længere nordpå end til øen Shannon, over 1000 km fra det område, hvor de tre fra Danmarks ekspeditionen forsvandt.

Efter nogen tid beslutter Ejnar Mikkelsen at drage nordpå. Med sig har han skibets maskinist Iver P. Iversen og et antal hunde.

Der skal gå 865 dage, inden de to igen ser andre mennesker. De oplever ekstreme udfordringer. Der kæmpes  med et uvejsomt føre for slæder, og med  kulde, sult, sygdomme, angreb fra bjørne og som Mikkelsen skriver et sted: Livet hang i en spindelvævstråd.

De strabadser, de udsættes for, er af en grad, så læseren, hvis han ikke vidste bedre, vil tro, at det kommer de ikke levende fra.

Mikkelsen og Iversen holder smukt sammen, støtter hinanden i den lange tosomhed. De overlever ikke bare fysisk, men også sjæleligt.

De sidste to år tilbringer de i en hytte, bygget af vraget af  skibet. Kammeraterne er undsat og har bygget hytten til de to.

Ejnar Mikkelsen er en glimrende fortæller, der i rent sprog beretter om  den  ensomme tilværelse deroppe i de store hvide vidder. 

Bogen er en god brik at have i historien om heltemodig færd i Grønland, da det var mænd og hunde, der drog afsted. Det ændrede sig med fremkomsten af flyvere. Det oplevede Mikkelsen. I 1910 troede han, at Nordøstgrønland ville bestå af evighedens uforanderlighed. I 1950 kunne fly måle op og finde det sted, hvor Station Nord blev opført og bosætning blev mulig.

“I Østgrønland er der sket ufatteligt meget, siden Iver og jeg stred os lands kysten i 1910”, skriver Ejnar Mikkelsen.

Farlig tomandsfærd

Forfatter: Ejnar Mikkelsen

351 sider, ill.

Gyldendal

Udgivet januar 2022

Anmelder: Bjarne Gregersen