Niels Frank fortæller med tung omhu om søsteren, Elin, og hendes ægteskab med Peter, og hvordan forholdet endte med mord.

De fleste af os kender en udgave af parret: Han bliver hurtigt vredladen og forurettet, og hun kæmper bravt for, at han ikke skal finde fejl ved hende eller hendes handlinger. I Niels Franks bog handler det i første omgang om vaniljekranse uden huller til familiens jul.

Efter jul går det stadigt ned ad bakke, og Elin beslutter sig for at flytte med broren og sønnernes fulde støtte, men hun ender med at flygte og bo hos forskellige familiemedlemmer. Peter udsender trusler i alle retninger, han holder vagt uden for sin søsters hus, hvor han mener hustruen opholder sig og prøver at presse familien til at røbe Elins opholdssted. Alle tager hans trusler alvorligt, og da Peter truer forfatteren, flytter både han og partneren til en vens lejlighed.

Elin har længe været et offer for Peters borderline, men der viser sig andre episoder i hans fortid også i forbindelse med arbejde, hvor han i bil har forsøgt at køre en kollega af vejen. Da Elin henvender sig til politiet, inddrager de hans skydevåben og jagtudstyr. Den dag bodelingen skal gennemføres, stiller familien med 10 medlemmer, og de frygter stadigt, at politiet ikke har fundet alle hans våben.

Frank registrerer, hvordan truslerne tager til. Det undrer ham, at svogeren fortsat overfører ansvaret for sin håbløse opførsel på andre, og han bemærker også, at svogeren lyver hæmningsløst. Efter drabet taler Peters yngste søn, om at familien må tage navneforandring og flytte et andet sted hen. Og i forbindelse med retssagen skriver forfatteren:

Jeg skubber stolen ud, så jeg kan flygte, hvis han angriber mig på vej til skranken.

Det er ikke kun sin kone, Peter skræmmer.

Peter fører lange samtaler med Elin, men ingen er efterhånden i tvivl om, at Peter er farlig. Det mærkelige er, hvorfor ingen helt bemærker, hvornår Peter går fra nærtagende og barnlig til skingrende sindssyg. I dommen fastslås, at han havde til hensigt at dræbe Elin, og der er ingen formildende omstændigheder.

Han påstår også, at han er begyndt at gå til psykolog. Men den er der ingen af os, der tror på.

Kunne flere midler til psykiatrien reducere risikoen for partnervold?

Fanden tage dig

Beretning om et kvindedrab

Niels Frank

391 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby