Isam Bs biografi og fædrelandshistorie begynder med hans fars historie om at være illegal indvandrer i Tyskland og siden blive gæstearbejder med fast arbejde i Danmark. Hvordan faren gebærder sig på et arbejdsmarked, hvor der er behov for arbejdskraft. Hvordan han kommer til at bo til leje hos en dame, der hjælper ham med at lære dansk, og hvordan han skaffer sig arbejde, som buschauffør, som tolk – og langsomt bliver den lærer, han ikke kunne blive i Marokko. Det er en god historie om en mand der lykkes, og om hans liv i et land der tager pænt mod gæstearbejdere. Med til historien hører også hans begejstring for Anker Jørgensen der havde været lagerarbejder og siden blev statsminister.

Isam Bs egen historie er anderledes. Hans forældres ambitioner er skole, gymnasium, universitet: få et arbejde hvor man kan bidrage til samfundet og passe på sin familie.

Isam B skiller sig også ud, og det tager tid, før han føler sig tilpas i skolen. Det er lige ved at ødelægge hans musikalske karriere, før den begynder. En lærer fra Sankt Annæ Skole hører ham synge og får ham til optagelsesprøve på skolen. Isam har ikke lyst til at forlade sin skole og skråler slemt til optagelsesprøven, men får alligevel tilbudt optagelse. Hans far der sædvanligvis forventer lydighed af sine børn, overrasker her ved at spørge Isam, om han vil gå på skolen, og Isam siger nej. Isam vil hellere spille fodbold, så Outlandish ligger ud i fremtiden.

En af de interessante ting ved Fædreland er forholdet til fædrelandet, hvordan det ændrer sig fra far til søn til Isams søn. Isams forældre besøger jævnligt Nador i Marokko, men vil Isam komme der med sin familie, når forældrene ikke er der mere? Hvor længe er et fædreland et hjemland, når man ikke bor der længere?

I sidste del af bogen får vi historien om Outlandish og Isam Bs anvendelse af danske sange. Det er beretningen om levet liv og forholdet mellem forældrenes kultur og den danske. En række af Outlandish’ sangtekster afslutter bogen.

Fædreland

Isam B i samarbejde med Tarek Omar

319 sider

Gyldendal

Udgivet: Oktober 2021

Birte Strandby