En stilfærdig roman om en kvinde, Vibe, der arbejder i sin mors antikforretning og går ud med Nick. Sproget er omhyggeligt, roligt og malende:

Og følelsen af svigt fyldte huset, da det stod klart, at Henry aldrig blev den mand, mor havde planlagt,

Indtil dramaet pludseligt indtræder. Vibe møder Andreas. Han er dybt fascinerende og meget forelsket, og det bliver Vibe også. I løbet af kort tid flytter Vibe hen i Andreas’ store villa. Begyndelsen på et eventyr. Bortset fra at det i stedet bliver begyndelsen på et mareridt.

Andreas er overkontrollerende, ordensfreak og benytter Vibes små forsømmelser som begrundelse for at banke hende. Bagefter angrer han, og så kører det igen en periode, indtil Vibe glemmer at fjerne spindelvævet i hjørnet.

Vibe laver om på sig selv, tilpasser sig, undskylder, skruer ned for sit selvværd og tjekker på nettet, hvordan man omgås en voldelig partner:

Planlæg en flugtrute, undgå at opholde dig i køkkenet. Vis også flugtruten til børnene …

Vibes egne erfaringer går i en anden retning:

Man kan kun vente. Ligge stille, spille død.

En gang ender hun på krisecenter, men krisecenteret kan kun huse hende i to døgn, så vender hun tilbage til Andreas. Mere dramatisk bliver det, da hun opdager, at Andreas sniger sig ud om natten og, at unge piger er forsvundet – som i helt væk. Situationen er uholdbar, men hvordan kommer Vibe videre?

Romanen minder lidt om Mary Higgins Clarks A Cry in the Night, men tilpasset de hjemlige breddegrader, hvilket gør den mere realistisk og vildt skræmmende. Vibes balanceakt for at stryge Andreas med hårene kan give selv de sejeste kuldegysninger.

Er her nogen?

Lotte Elmann Wegner

276 sider

Turbine

Udgivet: 28.02.2018

Birte Strandby