Så blev Lucky Luke politisk. I En ulden affære bliver vi præsenteret både for Sydstaterne, frigivne slaver, Ku Klux Klan, en god del racisme og en sort sherif. Årstallet er 1870, fem år efter borgerkrigen, og Luke får den dobbelte rolle at stille op som helt og som målestok for historiens uretfærdigheder. Det er nyt for Luke-fans, men det gør bestemt ikke historien dårligere.

Tværtimod er En ulden affære meget fængende, og vi har et gensyn med Daltonbrødrene der – uforvarende naturligvis – kommer til at redde Luke, da vores helt er virkelig trængt.

Fortællingen begynder med, at Lucky Luke sidder på en bar for at slappe af. Der modtager han nyheden om, at han har arvet en bomuldsplantage i Louisiana. Luke er ikke meget for fast bopæl eller bomuldsplantager, men drager afsted med den hensigt at overdrage plantagen til de mennesker der arbejder der.

Mødet med Sydstaterne kommer bag på den gode Luke, og han indleder med at forsvare en sort dreng mod nogle repræsentanter af den gruppe, man så venligt omtaler som white trash. Siden bliver han inviteret til bal med de hvide plantageejere, og her kan han slet ikke finde sig hjemme. Hans ideer om at overdrage sin plantage til de sorte der passer den bliver modtaget med skepsis, og de hvide plantageejer drager hjem efter lagner, så de kan lave en Ku Klux Klan happening med dødelig udgang.

Handlingen er fin og rummer god spænding, og der er som sædvanligt mange humoristiske indslag, gode referencer og og en del uvenlige karikaturer.

Ydermere er der en vis udvikling: Daltonbrødrene stikker af fra fængslet ved at gemme sig i det rullende bibliotek fra det statslige program til rehabilitering af indsatte via kulturen. Det får William til at tale om ‘Eskapisme gennem læsning’, og der er flere interessante bivirkninger af det nye kulturtiltag, dog ikke helt så meget for Joe og Averell.

En ulden affære er god underholdning, og det er også en tankevækkende historie. Den lille infotekst bagerst fortæller om Lukes ven, Bass Reeves, der var sort sherif i Mississippi og i øvrigt anholdt mere end 3.000 lovløse i sin karriere.

Så god som de gamle Lucky Luke-hæfter.

Lucky Luke

En ulden affære

Achdé & Jul – efter figurerne skabt af Morris

Oversat af Ole Steen Hansen

48 sider

Cobolt

Udgivet: 23.10.2020

Birte Strandby