Titlen er et citat fra Herman Bangs ‘Tine’, men i Lise Ringhof og Erik Valeurs roman er det hovedpersonen Erling der flygter. Ikke fra en krig, men fra sig selv og fra risikoen for forkerte valg.

Han er født på Fanø. Hans far sejler, og hans seje mor klarer hjemmet i Sønderho. Da Erling er fire år gammel, drukner hans lillebror, og Erling lever med skylden resten af sit liv. Til brorens begravelse møder han første gang den vanskabte dreng, Hubert, der i mange år er hans eneste ven.

Erling er i modsætning til de andre skippersønner i Sønderho ikke virkeligt sømandsmateriale, og han sigter i stedet på realskolen og en lægeuddannelse.

Erling lever i en tid med udvikling. Han møder Niels Bohr, Agnes Henningsen, Thit Jensen, H. C. Branner, og på værtshuset Flynderen i København møder han tidens meninger om kvinders stemmeret, første verdenskrig, anden verdenskrig, racehygiejne og en begyndende kvindefrigørelse, da hans søster trods modstand beslutter sig for at blive sygeplejerske. Han møder også den fascinerende Kate der arbejder for Røde Kors i verdens brændpunkter – og hver gang livet kommer for tæt på, trækker han sig tilbage. Undervejs svigter han vennen Hubert, der på grund af sit handicap er stavnsbundet i Sønderho.

Erling gifter sig med Ragnhild, eneste barn i en velhaverfamilie, og det bliver en blandet fornøjelse for begge parter. Som hos Herman Bang skaber de store bølger i verdenshistorien tydelige dønninger i karakterernes liv, og vi får vidunderligt indblik i både sømandslivet på Fanø, kultursammenstødet da det går op for sukkerkongen i Vejle, at de indfødte fiskere har trampet på pighvarren –  og ikke mindst lægger vi øre til familiernes traditioner og fordomme og  ´til pressens meningsudvekslinger på mødesteder i det københavnske:

Frejdighed, fællesskab og fordomsløshed – fane, frisind og frygtløshed – forsoning, fredstid og frie valg, det er dét, vi står for, og dét land, vi ser forude.

Som altid når Erik Valeur er involveret, er det en fantastisk fortælling der går ind under huden på læseren og tydeligvis med genkendeligt afsæt i virkeligheden.

Det er de danske som flygter er første del af en trilogi.

Det er de danske som flygter

En slægtsroman

Lise Ringhof og Erik Valeur

524 sider

Gutkind

Udgivet: 13.08.2020

Birte Strandby